E, ovako treba... > Plovila

Amsterdamksko resenje

<< < (3/8) > >>

Admiral:
Ajd, razmisli. Sta ti je vazno na kanalu. Talasa nema, znaci nema ljuljanja, nemas visok jarbol, znaci ne treba ti kobilica. Jedino sto moze vetar da te gura, a bas ti je na kanalu mala moc kontrole broda. =upravljivost
McGregor 26 ima pustena peraja na krmi, koja mogu da se spuste ili potpuno podignu. Kada si u plicaku izdignes ih, a u voznji po vecoj dubini imas dodatnu upravljivost brodom.
Znaju mnogi odavde koliko ume vetar da zanosi bocno razne ladje.
To bi i bilo dobro resenje za nekoga sa foruma ko je hteo da ugradi nesto a da mu camac ne bezi bocno.

giganova:
Hvala cap ali ono je ozbiljna brodogradnja koja nas priucene samo zbunjuje.
Admirale ja sam razmisljao o tim stabilizatorima za moj kat.bas zato sto mi je za sada mali gaz i bojim se bocnog udara vetra,ne da ce me prevrnuti vec proklizavanjai nosenja u stranu.E sad neznam na kom delu broda bi najbolje sluzili svrsi i kako da resim da ih putem hidraulike dizem i spustam.Gde god sam gledao na slikama jedrilica i kat. stabilizatori su bili negde na sredini,a kod mene je to neizvodljivo.Dali bi mi sta znacio jedan centralni?

captjerry:
Sustina kobilice je da te spreci da "isklizas"  i velicina i oblik ti zavise od velicine nadgradja, tj. povrine koja je izlozena vetru i spoljnim uticajuma u odnosu na uronjeni deo...sto ne stavis u svako korito po jedno "peraje"?...to se vrlo lako napravi, za pomicnu kobilicu bitno je da ti nosac bude iznad nivoa nove a hidrauliku mozes sam da projektujes...
rasitacu se malo kod kolega jedrilicara ako hoces...

giganova:
Imali kakva formula za izracunavanje povrsine te kobilice ako moze tako da se nazove.

captjerry:
sigurno postoji, ali ja to ne znam...to je bas brodogradnja...probacu da se raspitam...
u svakom slucaju, sigurno na netu ima nesto o tome...ili bar da nadjemo slicno plovilo pa da kopiramo dimenzije...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju