E, ovako treba... > Plovila

Amsterdamksko resenje

<< < (4/8) > >>

Admiral:
Katamarani imaju dva peraja jer im se dogadja da jedan trup bude iznad vode. Tada drugi preuzima glavnu ulogu.
Koliko se secam slike tvog katamarana, on je prevashodno namenjen motornom pogonu, tj. oba trupa ce uvek biti u vodi.
Kod katamarana, a zbog sirine i razmaka izmedju trupova, nema potrebe za dodatnim otezavanjem broda ( poenta je da brod bude laksi, da bi bio brzi, da bi trosio manje, da bi imao jednostavniju, jeftiniju opremu kojom moze da upravlja manje ljudi i sa manje truda) pa tako ti ni ne treba kobilica.
Dva trupa pruzaju vec dovoljan bocni otpor, pa ako bocni vetar udara u jedan trup, onda drugi vec pruza otpor. Jedino da nacrtam. Nista se ne sekiraj Giga. Tvoj brod je prva liga. Ciji je to projekat?

captjerry:
eto resenja...
admirale (mcc - da mi nisi rekao danas da si to ti, ne bih povezao jbg :) ) nisam to znao...a zar ne bi trebalo da ima bar izduznu plitku kobilicu, bas zbog malog gaza...ipak je dosta iznad vode a jedva da gazi nesto...mozda nece osetiti zanosenje u plovidbi ali pri nekim manevrima, prisatjanju dok duva kosava...a time i stiti trup prilikom nasukivanja...

giganova:
Cap izgleda da je admiral u pravu,pa ja necu jedriti ,dva trupa po 30cm u vodi to je kao gaz od60cm.Hvala admirale inace bi ja po mom obicaju mozgao narednih deset dana.
ADMIRALE nemam ti ja nikakav projekat a i da sam ga dobio nebi ga znao citat.Ja sam to poceo kao splav na dva tabanasa i dodaj tamo dodaj vamo i ispade nesto. Jos posdadoh i strucan :dance:
Imao bi jos jednoipitanje.Dali cu imati problem pri odrzavanju pravca pri plovidbi zato sto su mi ravna korita bez kobilice?

Admiral:
Taj njegov brod ima dobar gaz, jos kada ga optereti, svim i svacim, ostace dovoljno ( oko 30cm).
Njegov trup ima uzak pramac, pa sto mu je krma dalje bolje drzi pramac.
Kada miruje, svaki camac se bocno pomera na vetru, znaci potrebno je da se krece. I tanker vetar gura bocno, pa mu ne pomazu nikakva dodatna pomagala. Vazno mu je da ga vetar ne nosi dok ide.
Njegov trup moze lako da se i odsuce, pa kada bi jos imao kobilicu, ukopao bi se u mulj. Bolje mu je ovako.

captjerry:
ima smisla sto admiral kaze...
ali Giga, ne bih da te bacam na mozganje ali..pogledaj ove fotke...
prva je recni motorni katamaran, malo se lose vidi na slici ali ima kobilicu...
druga je katamaran koji ima duboko V korito tako da pretpostavljam da njemu ne treba...
treca je...vidis i sam...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju