E, ovako treba... > Plovila
Misljenje o vec pomenutom camcu
SALE NB:
Hak, čisto da razjasnimo te priče o bežanju čamca.
Taj čamac je, kao i svaki gliser, izuzetno upravljiv i poslušan. Hidrodinamika gliserskog korita je takva da korito postaje efikasnije i upravljivije sa povećanjem brzine, tako da posle određene brzine, gliseri postaju sposobni da izvode manevre o kojima deplasmanci samo sanjaju!
Pri manjim brzina, gliseri zahtevaju određeni stepen pažnje i česte korekcije volanom.
Najprostije rečeno: Pošto nema izraženu kobilicu celom dužinom korita, ne možeš da mu pustiš volan i očekuješ da će čamac nastaviti u tom pravcu, već moraš da ga povremenim korekcijama volanom održavaš na željenom kursu.
To moraš i kod svakog deplasmanca takođe, pogotovo na reci, ali su te korekcije svakako mnogo češće na gliseru.
Sa 10ks neplaćaš nikakav porez, a brzina od 18km/h je više nego pristojna.
Što se ozmoze tiče, prepoznaje se po sitnim plikovima koji, kad se probuše, odaju karakterističan kiselkast miris.
Ne znam sa čime da uporedim, ali ako to namirišeš, prepoznaćeš.
Postojalo je više proizvođača tih čamaca, koliko znam, ovi iz Starih Banovaca su bili veoma hvaljeni što se kvaliteta izrade tiče. Ako je čamac iz njihove radionice, onda bi trebalo da je dobro urađen.
haklberisojer:
Prodavac mi rece da je pravljen u Starim Banovcima.
@SALE NB: I mislis da je ostvarljiva ta brizna ( 18km/h po Dunavu) sa pomenutom pentom?
dzoni:
sa 9.9 ks se ne placa porez
ja sa brodskim 10ks placam....
haklberisojer:
Idioti...
Vlada 69:
Znam proizvodjace,licno.Radili su camce od tamo nekih 70-ih pa do pre 5-6 godina.Dosta cesto sam i gledao izradu bas ovog camca o kom pricate.Radjeni su bikvalno i po zelji kupca odnosno u zavisnosti od jacine i tezine motora.Dodatno su ukrucivali korito tamo gde je i kad je trebalo kao i krmeno zrcalo.
Radjeni su u dve varijante:kraca i duza (ova o kojoj se prica) i predvidjeni su za vanbrodske motore preko 50 ks i po svom koritu namenjeni su iskljucivo kao gliseri.
Sto se kvaliteta izrade tice,znajuci kako je radjeno i ko je radio te camce ,siguran sam da su kvalitetnije uradjeni nego oni "fabricki" sto sam i svojim ocima video kada su isti dovozeni kod Bate i Ljilje u radionicu na popravku.
Ako je camac dobro odrzavan,siguran sam da je kvalitetnije odradjen nego original korito odnosno da ga kupujem uvek bi se pre odlucio za BIC (Batina indistrija camaca) nego za Elana !
Stvarno je steta sto vise ne prave camce...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju