The world of sailing - Svet jedrenja > Iskustva

Junk rig

<< < (3/6) > >>

Pera GARMIN:
Moja je "DUNJA žuta"

Bane:
onda Ž U T A,  :good:

Admiral:
Bolje ti je da ti je peta jarbola na krovu kabine. Tako ne busisi krov i bolje ti dihtuje. Nema potrebe da se direktno vezujes za kobilicu. Tako bar sada svi rade.
Jarbol mozes lakse da dignes na peti, nego da ga ubacujes kroz krov, a tako ti se i ne lomi krov.
Ako ti je Dunja dugačka 6m dosta ti je 6m jarbola, za ovu vrstu jedara, ali i zbog stabilnosti.
Ovakva jedra ne trpe mnogo oštru plovidbu, pa ti ni visina ne znači puno, a tako ćeš imati i manje naginjanje, te ne moraš jako otežavati kobilicu. Logično.

Pera GARMIN:
Admirale,
imam utisak da mi je krov slab da podnese jarbol, zato mi se i čini logičnijim da jarbol prođe kroz krov pa da mu peta bude u kobilici. Ako se dobro osmisli prolazak jarbola kroz krov, onda se može rešiti i dihtovanje, ali svakako ima mnogo više posla nego ako ne bušim krov.

hvala,
dobra tema za razmišljanje...

Ali onda ne mogu da namestim Junk rig!
Da bi koristio Junk rig ne mogu da učvrstim jarbol sajlama jer neću moći jedro da okrećem oko jarbola. Dakle mora kroz kabinu...

Kapetan:

--- Citat: Pera GARMIN  05, 02, 2009, 23:58:11 posle podne ---Da bi koristio Junk rig ne mogu da učvrstim jarbol sajlama jer neću moći jedro da okrećem oko jarbola. Dakle mora kroz kabinu...

--- Kraj citata ---

pero kabina je extremno mala sa jarbolom koji ce proci sa njom mislim da neces vise imati upotrebljivu kabinu... razmisli i o tome

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju