E, ovako treba... > Plovila
Aluminijumski Gliser
BOKAC:
Ne znam za ostalo ali breza je u Pazovi daleko jeftinija nego u Interkomercu.
Zoran:
Zasto se bojis rada u speru.Ako si malo pazljiv ne mozes da pogresis,pa i ako pogresis
popravices.Nije to doktorat,
Sto nisi okacio link,sa koga si skunuo plan.
SALE NB:
Zorane, radio sam restauraciju svog sadašnjeg čamca, i to je potrajalo preko 2 meseca.
Za izgradnju ovakvog plovila treba 4-5 puta više radnih sati nego za sređivanje malog glisera!
Jednostavno neću uopšte da započinjem bilo šta, a da nisam siguran da to mogu brzo i efikasno završiti.
Da krenem u rad i blokiram garažu za narednih godinu-dve, to mi se ne da.
Radovi sa aluminijumom/čelikom, su tu daleko zahvalniji. Nakon isecanja rebara i delova oplate, sledi par dana varenja, zatim ide farbanje, a sve ostalo može da se radi i napolju, pa čak i na vodi!
Ako se odlučim na gradnju, osnovni cilj je da taj čamac bude u plovnom stanju barem do juna!
Kad kažem plovno stanje, tu mislim da mogu da okačim motor i komande, stavim gajbu piva u njega, sednem na tu gajbu i izađem na Dunav! Ali sve opcije su otvorene.
Projekat sam skinuo sa http://www.yakutia.ru/~igor/
Ima tu nekoliko projekata, od malog čamca preko glisera do lepih jedrilica.
Zoran:
Sale
Lakse je iskrojiti sper nego aluminijum.Uzmi za probu napravi jednu šiklju,pa ako je teško
nečeš praviti veliki čamac,a nju uvek možeš da tapneš po ceni materijala ako ti ne treba.
Uostalom sam ces morati i da odlucis i da odradis.To je samo moj predlog.
kemppi:
Evo i mene,ceo dan sam bio na Obedskoj bari,pa sad vidim da je bilo reci o Aluminijumskom gliseru,pa se u medjuvremenu preslo na camac od spera i izgleda da sam zakasnio.
Ako ipak odlucis za Aluminijum pomoci cu,samo pitaj sta te interesuje.
@Barba
Pominjes leguru AlCuMG,tacno je da je to jedna od najcvrscih toplotno obradivih legura,zovu se durali,pripadaju seriji 2XXX gde je glavni legirajuci element Bakar,a sekundarni Magnezijum.NE KORISTI SE U BRODOGRADNJI jer nije otporan na galvansku koroziju,jer Cu kao plemenitiji razara aluminijum i Magnezijum.
@Zoke
U temi aluminijumski camac pominjao si da se u avijaciji koristi legura ergal,ni to nije prihvatljiva legura u brodogradnji iz istog razloga.
Nemojte se ljutiti sto vas ispravljam,znam da ste iz najbolje namere to napisali.
U brodogradnji su prihvatljive legure na bazi Mg,Si i Mn i to u odredjenom procentu da se ne bi narusila koroziona pasivacija Aluminijuma.
Mg kao glavni legirajuci element je lako isparljiv,jer mu je tacka topljenja niza od Al(izmedju ostalog Mg se koristi u pirotehnici,jer je lako zapaljiv),pa se mora izabrati adekvatan metod pri zavarivanju da ne bi ispario,tj da camac ne bi bio oslabljen na varovima.Iz tog razloga su se Al camci cesto nitovali,ali je zadnjih godina zavarivanje napredovalo pa moze da se izvari a da metal sava bude pribliznih mehanickih osobina kao osnovni materijal,mada jos uvek nisu naucno jasni svi segmenti u procesu zavarivanja.
Najcesce se camci vare tig postupkom i tada je dzabe sve ovo sto ja pisem.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju