Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
ZAKON O RIBARSTVU
rade:
legalni alasi daju mito ali mnogo su opasniji oni bez dozvole.ogromne pare su u pitanju i oni se neobaziru ni nakoga.moto je sto vise ribe sto brza prodaja.ucenjuju sve i restorane i cuvare i alase
tyger:
--- Citat: Dule 31, 01, 2009, 05:59:55 pre podne ---Kompetentan sam da kažem nešto o tome jer i ja sam imao dozvolu za privredni ribolov od 1985 pa do 1990. Ribario sam oko Višnjice i lokalci znaju Momu, Voju, Žiku i mene. Radili smo zajedno.
To je bilo tada, sad ni jedan od nas ne ribari. A i tada to nam je bio više hobi jer svi smo bili i zaposleni. Bili smo savesni ribari i poštovali zakone. Tih godina se prvo pojavila "drljača" koja je skupljala sitnu kečigu, pa onda sve gore i gore.
Iako sam bio ribar, upoznao taj život i ljude mogu da kažem da privredni ribolov treba zabraniti.
Ne zbog toga što ribari ugrožavaju ribu već zato što ribokradice koriste njih kao masku za svoja nedela. Nestankom ribara nestala bi i pijačna prodaja ribe pa onda oni ne bi imali gde da prodaju ribu, a i čuvarima bi bilo lakše da ih pronadju. Kontrolom na pijacama, kontrolom poznatih kafana koje spremaju rečnu ribu.... nemaš račun za soma a som u loncu.... Dokaži brale odakle ti, ko ti ga je prodao.
Siguran sam da na svakog pravog ribara dodje bar tri ribokradice. Kako da čuvar zna čija je mreža? Čiji je bubanj?
Letos sam bio malo do umke, tačnije Duboko. Nisam mogao da zabacim štap od mreža i strukova. Pitao sam neke lokalne ribolovce šta je to?
Neki bivši policajac kupio dozvolu, kupio 100 mreža i pregradio Savu uzduž i popreko. Ni jedna riba ne može da prodje ako nije manja od oka mreže.
Mi smo mreže morali da pravimo kao i sve alate. Sada možete za par kilograma ribe da kupite mrežu. Svako može da kupi sto mreža za par hiljada evra i da za nedelju dana nalovi dovoljno ribe da otplati mreže.
Ako može privredni ribolov zašto onda ne bi mogao i privredni lov, pa da lepo kupimo dozvolu i zadjemo po šumama i ubijemo sve što leti i trči.
Meso, ali svako meso koje se kupuje je proizvedeno. Zašto to ne bi bilo i sa ribom?
Da li zato što ne vidimo brojno stanje? Što ne možemo da prebrojimo?
Kada bi mogli da vidimo zapanjili bi se. Kvalitetne ribe, naročito krupnije je jako malo. To što se lovi je samo zato što se koriste sva sredstva. Što je ribe manje veće i brojnije su mreže i akomulatori.
Sve dok ribokradice budu imale kupce za ribu oni će loviti. Bez obzira na kazne i zabrane.
Ni sportski ribolovci nisu bolji. Stanite malo kod Ivanovačkog dunavca i gledajte varaličare. Niske im pune smudjeva. Po tridesetak komada za jutro. Sigurno duplo više od dozvoljne kvote. Da li toliko može da pojede jedna porodica?
Ribare je lako zaposliti. Ako su stvarno profesionalci neka im država da neke kredite, neka naprave kaveze za ribu i lepo uzgajaju šarana ili soma.
A znam da je pravih ribara, oni koji isključivo zive od ribe danas jako malo. Mnogo više je onih kojima je to dopunska zarada. Najviše je nažalost ribokradica.
Setite se samo pre petnaestak godina kada su je iz bosne došla ona porodica koja je napravila stotinak (zaboravio sam kako se zove alat sličan bubnju a potapa se po sred reke) alata i dnevno lovila preko sto kilograma somovine. Novine su pisale, TV ih hvalio... ko im je dao dozvolu za masakr. Kao da to nije mogao neki naš ribar. Stari alasi koji su mukom lovili ribu su nestali, zamenili ih ovi novi sa najlon mrežama koja ribi ne daje šansu. Video sam mrežu dugu 120 metara, duboku 5 metara kojom je ribar pregradio savu i polako se spuštao do mostova. Koja riba je imala šansu?
Mi smo lovili mrežicama od 30-ak metara, končanom. I da napomenem najgore, gore pomenuti ribar sa mrežom od 120 m je pre početka ribolova skinuo uniformu :police:.
Eto, profesionalac. Ima urednu dozvolu za privredni ribolov.
Zato, glasam za zabranu privrednog ribolova.
Neka se ribari ne nadju uvredjenim nisu oni krivi. Naravno da je po zakonu loviti ribu ako imaš dozvolu za to. Tu nema rasprave i osporavanja. Osporavamo pravo državi da arči nešto što pripada svima nama. A mnogo je više onih koji bi da ribe bude u rekama i za 10 godina.
I kujundžija, i tašner i kolar su časna zanimanja ali nisu za ova vremena.
Izvinite na opširnosti ali mene je ova tema... baš me je izbacila iz koloseka.
--- Kraj citata ---
Bolji tekst od ovoga nikad nisam pročitao,baš kao što i ja mislim,svaka čast od srca :yes: :yes: :yes:
Ljudi pokrenimo nešto dok ne bude kasno!!!!!!!
deda:
--- Citat: Zoran022 07, 03, 2009, 19:51:16 posle podne ---Ima naznaka da će se za godinu ili dve potpuno zabraniti privredni ribolov na način kako se to kod nas radi, a profesionalnim ribarima će se izdavati deo vodotoka kojeg mogu da ograde, unesu mladj i gaje ribu za tržište. Nešto kao ribnjaci na reci. To je, izmedju ostalog, i jedan od mnogih zahteva EU koji treba da ispunimo ...
--- Kraj citata ---
O tome se vec prica,a napravljen je nekakav grubi nacrt zakona,problem je sto sve propise i zakone donose ljudi koji nemaju veze sa rekama,osim kad odu na neki splav zbog klope! :superstition:
colonelo:
E to bi voleo da dozivim, da nema "profesionalnih ribara". :yahoo: :yahoo:
tyger:
--- Citat: colonelo 08, 03, 2009, 14:01:12 posle podne ---E to bi voleo da dozivim, da nema "profesionalnih ribara". :yahoo: :yahoo:
--- Kraj citata ---
To bi mi bio jedan od 3-4 najlepša dana u životu...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju