Nautika opšta... > Galerija - Gallery
Muzej rečnog brodarstva Duisburg
skipper:
Zahvaljujući neizmernoj gostoprimljivosti i željom naših domaćina da nam lepote svoje zamlje a koje su direktno vezane za našu profesiju i ljubav ( Vodu, reku i plovila) , imali smo veliko zadovoljstvo da posetimo jedan od najvećih, ako ne i najveći Muzej rečnog brodarstva u Evropi, kao i posetu najvećoj unutrašnjoj ( rečnoj ) luci u Evropi. Zatečeni utiscima iz muzeja, unutrašnjost luke nismo ni fotografisali, mada luka je kao i naše luke, ( samo što je u Nemačkoj (( čitaj, pedantnost, red i rad )) i što je najveća u Evropi).
Nakon obilaska muzeja, ostali smo u dilemi. Kada nam oni dodju u posetu u koji Muzej, da ih vodimo?
Muzej Nikole Tesle, Muzej 25.maj. Jeste Nikola Tesla srpskog roda i naveći ponos Srbije, posle Svetog Save, ali kakve veze ima sa vodom i plovilima ?
Kolika je i od kada datira naša brodarska i ladjarska tradicija ? Ne sumnjam ja a sigurno i svi vi zajedno samnom da je veoma stara i respektabilna, ali gde da im to pokažemo ? Po splavovima na Savi i Dunavu.
Ili da im jednostavno kažemo da mi nismo Nemci i da ne volimo da se hvalimo kao oni, da smo mi mali, skromni narod sa Balkana.
A sad evo i par fotografija, zbog kojih sam pokrenuo i ovu temu !!!
rade:
Mi sami smo muzej.
BOKAC:
Sta ima da se komentarise,izgleda fenomenalno.
Tesko da cemo mi imati nesto ovako dokle god drzava ne resi da se pozabavi ovim pitanjem.Generalno smo majstori da oko
nas postoji toliko dragocenosti pored kojih prolazimo i ponasamo se prema njima kao da to nema nikakvu vrednost (mislim pre svega na istorijsku).
Ako se ne varam nama "ovo" truli ispd Gazele.
skipper:
Zaboravio sam da kažem, da je zgrada u kojoj se sada nalazi muzej, bila neka vrsta javnog kupatila, bazena, sa posebnim kupatilima za muškarce i žene. Kada joj je prestala prvobitna namena, kako kažu jeftinije je bilo da joj nadju drugu namenu, nego da je ruše. I eto Muzeja.
Na fotografiji broj 5, kako kaže kustos, su ostaci čamca stari preko 2000 godina. E sad ko će to da utvrdi ???
Barba:
--- Citat: skipper 19, 12, 2009, 16:08:36 posle podne ---Kolika je i od kada datira naša brodarska i ladjarska tradicija ? Ne sumnjam ja a sigurno i svi vi zajedno samnom da je veoma stara i respektabilna, ali gde da im to pokažemo ? Po splavovima na Savi i Dunavu.
Ili da im jednostavno kažemo da mi nismo Nemci i da ne volimo da se hvalimo kao oni, da smo mi mali, skromni narod sa Balkana.
--- Kraj citata ---
Pa ja ne znam da mi imamo neku brodarsku tradiciju pre 20. veka. Mozda i ima nesto, ali ne verujem da je to vredno pomena. Grocka pored onolikog Dunava, pa je do pre desetak godina bilo svega dvadesetak camaca. Car Dusan nije usao u Solun i Carigrad samo zato sto Mlecani nisu hteli da mu prodaju brodove. Drzi se ti klasicne srpske price, cevapa, pljeskavica, teletine ispod saca, a Boga mi i splavova i ima da budu odusevljeni vise nego vi tamo. Beogradski splavovi su mojim kolegama Maltezanima bili neverovatno interesantni, Floating Clubs with cheap beer and beautiful girls inside!?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju