Nautika opšta... > Galerija - Gallery
Muzej rečnog brodarstva Duisburg
Kapetan:
srbi imaju veliku tradiciju sto se nautike tice... od pamtiveka smo se bavili ribarstvom pored svega ostalog, perast je sto se mediterana tice uvek bio piratski centar (najbolji pirati su odatle odlazili) , seti se samo dubrovacke mornarice ...
imamo tradiciju ali ne znamo za nju .. to jest nije dovoljno poznata ...
Barba:
--- Citat: Kapetan ---srbi imaju veliku tradiciju sto se nautike tice... od pamtiveka smo se bavili ribarstvom pored svega ostalog, perast je sto se mediterana tice uvek bio piratski centar (najbolji pirati su odatle odlazili) , seti se samo dubrovacke mornarice ...
imamo tradiciju ali ne znamo za nju .. to jest nije dovoljno poznata ...
--- Kraj citata ---
Pa vidi ovako, ako pricamo o pomorskoj istoriji onda si ti u pravu, ali ako pricamo o tradiciji ja mislim da gresis. Ako smatras da je ribolov lov rukama po Moravi onda si ponovo u pravu, tako gledano imamo pravu tradiciju, sto na moru, reci ili jezerima, mada se ja ne slazem da su Srbi tradicionalno ribari vec zemljoradnici, ratari i stocari.
Sto se tice mornarice, mi je pre 20. veka nikada nismo imali, pa u tom smislu tradiciju nemamo. Ne sumnjam da je bilo Srba na galijama sa Raba i u dubrovackoj mornarici, ima ih i sada u engleskoj, ali to nije nasa tradicija. Ili mozda jeste, a to ne znamo zahvaljujuci reformatoru i njegovim prijateljima iz Evrope (citaj Vatikana i Austrougarske). Znaci, bilo kako bilo, mozemo samo da se kitimo tudjim perjem ili da pretposavljamo. Ali da, apsolutno se slazem da je bilo dosta Srba pomoraca, ali na zalost u tudjoj mornarici, sto vojnoj, sto trgovackoj.
Tradiciju tek treba da stvaramo, a usput budi receno, splavova tipa beogradskih, nema u carstvu blagostanja i izobilja. Ima brodova restorana, ali ja splavove kao nase, znaci diskoteke i klubove na vodi jos nisam nigde video. Zato cuvajmo bar tu tradiciju, da nam ne objasne kako su nam i to oni doneli i kako nista od toga ne bi postojalo da nije bilo njih.
rade:
Knjiga Omiske strele od Milorada Jankovica.
Kapetan:
a bre barba...
mora da je ovaj brod dosao iz austrougarske...
da ne jurim vise po googlu .. ali brdo nasih gradova ima na grbu plovilo a na grb se ne stavlja nista sto nije sa tog prostora...
pogledaj samo grb perasta.....
rade:
Kapetan Misa Atanasijevic u prvoj polovini 19 veka imao preko 70 trgovackih brodova.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju