E, ovako treba... > Kuće za odmor, vikendice ...
Mini hidro elektrana
Kapetan:
hidrocentrala koju sam ja zamislio se ne nalazi na obalu vec na recnom toku, nije zakucana sipovima vec je baceno sidro ... koristen je princip zmaja te se iz cetri tacke na njoj vuku sajle do centralne tacke koja je zakacena za sidro ili nesto sto ce da je drzi u mestu...
-radi nezavisno od vodostaja,
-radi nezavisno od oluja i slicnih zezancija..
-stoji na cetru reke tamo gde je voda najbrza (znam za plovni put bla bla bla neka ide blize obali ...
po postavljanju voda je sama stavlja u polozaj (mozda dodati kobilice na ova dva pontona zbog sigurnosti) ... primetices da visina zatvorenog dela gore nije jednaka visini lopatica... primetices takodje da lopatice uopste ne lice na dosadasnje lopatice... ali o tome u sledecoj poruci ...
nisam crtao prednje resetke i slicno koje brane granju da uleti u lopatice
Kapetan:
lopatice.... u njima je trik....
kao sto znas obican vodenicni tocak nije bas najpametniji jer "rasipa" vodu... ujedno je jako tezak trazi sirinu i slicno
snaga osovine hidrocentrale zavisi od tri stvari:
povrsine lopatica
pritiska vode
zahvata lopatica
kod obicne hidrocentrale i kod vodenice ne postoji ovo trece zahvat lopatice...
primenio sam sistem padbrana , klasicna lopatica koja pada sa neba ce jako brzo pasti ali ako bacis padobran ide mnogo sporije, iz prostog razloga sto padobran 'zahvata vazduh" , ove lopatice se isto tako ponasaju .. voda ulazi u njih i nema gde da izadje a sledeca voda je gora unutra znaci gubitak je minimalan...
-lopatice idu u V jer se time postizeveca povrsina, posle se skupljaju u II jer izlaze iz vode i "pakuju se" pod krov jer se time izbegava velika visina objekta (vetar i slicno)..
-imaju 7 ili vise zglobova koji se otvaraju do 180 stepeni
-zglobovi imaju mala zakrilca koja ih posle rotacije i ponovnog ulaska u vodu brze
namerno sam koristio sistem "padobrana" ili "kutlace" jer se sa "manjom povrsinom dobija veca kolicina vode koja gura" (inercija) sto je pogodno za spore reke...
ove dve sipke koje drze najlon su od aluminijuma
e sad uporedi obicne lopatice i ove
1 Tezina
2 Velicina
3 Zahvat vode
4 Pritisak na osovinu
Kapetan:
nadam se da nisam bio nejasan oko sistema rada .... znaci kad imas osovinu koja se okrece na sporom toku reke ti se snadji kako ces da dobijes struju :)
evo jos jednom izgled u radu ...
znaci trik je da su ove lopatice:
drasticno lakse (2 sipke od Al i najlon naspram cevi, daski i slicnih zezancija)
daju vece iskoriscenje
1 manja povrsina a zahvataju vise vide i momenat sile im je veci
2 u rotaciji ne dizu ceo precnik (celu lopaticu) pri izronu sto rade sve ostale (prave krug) i po principu poluge gube veliku snagu za dizanje lopatica , ove dizu na 1/3 predhodnih i po sistemu poluge treba im 60% manje snage za roatciju
efikasno postavljanje
1 postavlja se skoro u maticu
2 postavlja se tako sto se baci sidro
3 do obale se razvuce kabl i to je to
e sad uporedi ovaj sistem sa bilo kojim drugim....
e da naravno ja do osovine a ko zna dalje zna , mada bih ja tu iskoristio dva velika Zupcanika (taman umesto kobilice) u zatvorenom kucistu sa sitnim zubcima koji okrecu mali kruzni dinamo ...
britva63:
ma evo da i ja malo , trazio sam na netu i nista nisma posteno nasao, naime kako svi vec znaju moj je splav na Dravi i tu je rijeka vrlo brza i prebrza, sad imam akumulatore i agregat al je to brate skupa stvar, jel dosta trosi benzina, i kako god ga izolirao bucan je a htio bi uzivati u miru i tisini, de dajte ako imate neke konstruktivne nacrte s specifikacijama, tako da mi stane pod splav između buradi jel tu vuce voda ko blesava... :dance: :dance:
giganova:
Bitva bice i nacrta i slika i struje,malo me ovi praznici usporili,pa sad poplava ali bice :party:
Bitno je naci neki DC motor sa stalnim magnetima,ja nasao u kineskom elektricnom trotinetu :good: :good:
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju