Autor Tema: Izrada elise za elektro-motor  (Pročitano 7999 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
Izrada elise za elektro-motor
« poslato: 13, 12, 2009, 22:17:06 posle podne »
Ovako je sve pocelo:
Jedan "strucnjak" mi je nagazio na elisu od elektricne pente i naravno slomio je.
Bezuspesno sam pokusavao da kupim novu, medjutim samo Yamaha ima delove za elektricne pente, dok ostali distributeri nemaju nikakvih rezervnih delova.
Za moju pentu nikako nije pasovala Yamahina elisa, pa mi je bilo zao baciti pentu, te resih da napravim elisu od prohroma, jer staru plasticnu niko nije uspeo uspesno zavariti.

Van mreže kemppi

Odg: Izrada elise za elektro-motor
« Odgovor #1 poslato: 14, 12, 2009, 08:51:48 pre podne »
Otkljucao sam temu,ne znam ni sam kako sam je zakljucao,izvinjavam se.
@Kapetane
Upravo mi je bilo najteze da je dovedem u osu i tako zavarim,tj prvo treba nacentrirati zakrivljenost pera(korak),pa ih postaviti u isti pravac u odnosu jedno na drugo pero i oba u odnosi na osovinu.Posle toga valja ih fiksirati,jer se prohrom sav uvija prilikom varenja.Kada sam je namontirao,nigde nije bacala,tu misteriju ne znam da objasnim,mada sam planirao da je odnesem na strug i koliko toliko dovedem u red(moram da se ogradim da o centriranju neznam nista).
Temu sam postavio,jer mozda neko bude imao slicnih problema,a ako zna da vari,deblji prohrom se moze uspesno zavariti hobi elektrolucnim aparatom,prohromskom elektrodom,koju mozete kupiti na komad na buvljaku.Pera sam isekao od prohromskog lima debljine 1,5mm,a cauru za osovinu narucio kod strugara.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #2 poslato: 14, 12, 2009, 09:24:37 pre podne »
Mozda ima jedan problem sa tim inace odlicnim resenjem....

Plasticne elise obicno nemaju osigurac -stift za slucaj udarca vec se menja elisa.
Sa novom daleko jacom elisom puci se nesto skupo ili se iskriviti osovina, prilikom udarca u panj ili kamen.
trebalo bi nekako ugraditiosigurac koji puca a ne neki vazan deo.

Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #3 poslato: 14, 12, 2009, 09:25:38 pre podne »
Inace sve pohvale za rad i rezultat, profi posao.
Marke

Van mreže kemppi

« Odgovor #4 poslato: 14, 12, 2009, 09:40:22 pre podne »
Nece  da pukne plasticna elisa,niti da se iskrivi osovina,jer su to slabi motori,pa kada u nesto udari,motor se zaustavi.Uostalom moze da se stavi mesingani stift umesto celicnog,kao na T4.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #5 poslato: 14, 12, 2009, 09:43:18 pre podne »
kempi koliko kosta izrade ovakve jedne elise ? mogu li se raditi elise za vanbrodske motore?

Van mreže kemppi

« Odgovor #6 poslato: 14, 12, 2009, 10:03:28 pre podne »
Kapetane,mene je kostala 500 din,samo ta caura koju je napravio strugar,neznam kolika je brzina osovine kod elektro motora,ali je dosta manja od vanbrodskog,pa bi to moralo dobro da se ucentrira,tj morao bi se praviti alat za fiksiranje pera,pa caura sa nutovima koja se navuce na osovinu cizme,pa posle svega naliti gumu,a da sve ostane u osi,mnogo je to slozen posao.Ne bih ni ja pravio ovu elisu,da sam imao gde da je kupim,dok za vanbrodski motor moze da se nadje elisa.

Van mreže budens72

• Drekavac sa Srednjih voda
    • Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
« Odgovor #7 poslato: 14, 12, 2009, 10:13:08 pre podne »
Kemppi majstorski odrađeno,nema šta,ako nema vibracije,onda si je "pogodio"  :good:
Dunav je moje more.....