E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..

koje ulje sipati u nogu

<< < (4/9) > >>

zorter:

--- Citat: velkom  09, 08, 2010, 11:02:20 pre podne ---Ima li razloga da ne koristim menjačko ulje za automobile (sae 80-90 mineralno pošto je moj motor iz 80-tih) umesto ovih skupljih ulja koje vi pominjete?

--- Kraj citata ---

NEMA :good:

drpop:

--- Citat: zorter  09, 08, 2010, 11:10:14 pre podne ---
--- Citat: velkom  09, 08, 2010, 11:02:20 pre podne ---Ima li razloga da ne koristim menjačko ulje za automobile (sae 80-90 mineralno pošto je moj motor iz 80-tih) umesto ovih skupljih ulja koje vi pominjete?

--- Kraj citata ---

NEMA :good:

--- Kraj citata ---

Ima razloga, ulje za automobile je sklono pravljenju vazdusnih mehurica i ima drugacije karakteristike stisljivosti i viskoznosti, verovatno sto je ulje namenjeno za pente pravljeno za trajni rad na velikom broju obrtaja, sto nije slucaj kod automobila. To sto je motor iz 80-tih nema veze, jer se i tada u svim uputstvima za upotrebu napominjalo da ne treba koristiti ulje za automobilske menjace.
Ja koristim SHELL, a osim MOTUL-a koji je koliko znam najskuplji vidjao sam i Valvoline. Shell i Valvoline su jeftinija varijanta od Motul-a.

Pozdrav!

zorter:
Drpop-e verovatno si u pravu, ali je i SAE 90 bolje od nicega. Kod mene vec drugu godinu radi bez problema. I ne samo kod mene. Cak i ulje za hidrauliku (hidrol 46) je bolje nego nista. A ni Motul ni Shell ni Valvollin nisu otkrili rupu na saksiji. Sve je to marketing da nam uzmu pare.

velkom:
Hvala na odgovorima iako su blago rečeno različiti. Znam da sva upustva naglašavaju da se ne koristi automobilsko menjačko ulje i toga sam se pridržavao na većim kubikažama ali me zbunjuje što skuteri ( suvozemni ) iako rade na visokim obrtajima i imaju čak vazdušno hladjenje koriste menjačka ulja istih API standarda kao i automobili. Da me ne shvatite pogrešno nije mi cilj nadmudrivanje na forumu nego da ustanovim ima li smisla plaćati više za istu stvar. Da ne pričam da moram da kupim tri tube po 250-300ml umesto jedne od litra i da odjednom ubrizgam bez mnogo peripetija.
Pozdrav.

zoke:
Drugar najgore je ono ulje kad ga nema,sipaj slobodno hidrol ili transhihrol sae 80-90 i nema glava da te boli mani ti ovih Motula . Bas me zanima sta je johnson evinrude,mercyry sipao u mijenjac 80-tih godina a i mnogo ranije kad motul nije ni postojao ,vjerovatno su cekali da se osnuju pa da pocnu da sipaju. Malo preterujete sa tim uljima ,svjecicama i neznam ti scim jos dizete na nivo doktorske polemike. JA licno sipam nase sae 80 i nema problema vec vise niz godina. Uostalom kako hocete ali bacate pare.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju