E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Nautičke karte
Vlada 69:
--- Citat: Dule 20, 11, 2009, 10:33:17 pre podne ---
--- Citat: budens72 20, 11, 2009, 08:47:30 pre podne ---"Nulti" vodostaj se dobije tako što se uzima prosek višegodišnjih najnižih vodostaja i on se postavi kao "nulti". Zato se događa da vodostaj padne i ispod njega...
--- Kraj citata ---
Odgovor je tacan. Uzima se 30-o godisnji prosek za svaku vodomernu stanicu duz reke. I nije za sve isti zato su i razlike od jedne do druge stanice tolike.
LSI, plovni put je uvek plovan
--- Kraj citata ---
Jeste uvek plovan ali LSI ce sa svojom sikljom uzvodno ici onako kako svi idu-blize obali a nizvodno ,zna se.Izuzetak je naravno Tisa kojom toplo preporucujem bez obzira na gaz,SAMO PLOVNI PUT.
Zoran:
Reke su promenljiva stavka u smislu plovnog puta.Posto voda nanosi talog,ako se on negde nagomila,tok reke se menja.
Posto danas to nije prihvatljivo mi ih ogranicavamo nasipima.Postoji sluzba (plov put) zaduzena za obelezavanje plovnog
puta,a ona je azurna isto kao i sve sluzbe kod nas ogranicene finansijskom krizom.
Situacija je malo bolja na Dunavu,za razliku od Save,koju ova drzava jos ne shvata ozbiljno.
Za naseg novog vlasnika camca,koji se sprema da plovi.
Tvoje je da bezis od veceg plovnog objekta i da pazis da imas pedalj vode ispod ladje.To je dovoljno za plovidbu.U gor-
njem delu Dunava iznad Zemuna,moras da obratis paznju na napere (kamene prepreke),kao i na Savi iznad Obrenovca.Sto
se tice preciznosti karti,moraces da se strpis jos malo jer su i nasi poceli snimanje reke radi digitalizacije i jos nekih drugih
mogucnosti.Mislim da je pokojni Carli postavio sve karte dunava na nekom sajtu,tako da je dovoljno da odstampas sektor
koji te interesuje.
Kad ti je neki lokalni izraz nejasan za deo reke,ti pitaj koji je km.
zoke:
Sto se tice Dunava neznam ali sto se tice Save to sigurno znam, ljudi ovdje ti ne pomaze nikakva karta da bi sigurno proplovio savu, naravno govorim o rejono od Bijeljine do Samca , a vjerujem da je takvo stanje na citavoj Savi. Ovdje kod nas kad je vodostaj mali na pola plovnog puta zarovis sa cetvorkom po dnu a vozi se samim krajem nema problema tako da je sve upitno koliko je sve tacno .Pojavila su se ostrva gdje napamte ljudi koji su proveli zivot na vodi tako da ploviti sa ozbiljnijom ladjom ili brodicom je na svoj rizik a sto se tce znakova obalnih u to pogotovo se neuzdaj jer ili ih nema ili su zarasle obale ili su toliko ishrdjali da vidis samo neku tablu na kojoj nista nepise iili ako pise moras prici da procitas a ako pridjes najeb nasukas se ili zarovis.Ovo vam je ziva istina ali zalosna da jedna lijepa rijeka duga cista. pitoma spram dunava,bude zapustena .Postoji projekat za ciscenje plovnog puta ali nemogu mafijasi da se dogovore kome koliko para pa strpaju u džep da odobre tender . Usamom Brckom postoji mahanizacija plovna za taj posao pravi monstrumi za taj posao ali džaba privezani stoje nekoliko godina da se neko dogovori kada da krenu.te srbi hoce taj posao i treba im sava hrvati nece nemaju interesa a nece da ucestvuju u projektu i koce jer je i njihova itd.itd a nama preostaje plovi pa sta ti dragi bog da i kako prodjes
jugov:
nulta tačka na mernoj stanici označava da pri tom nivo na toj mernoj stanici ispod ima još zagarantovnih 3,5 metar dubine. (odnosis se na plovni put) tako sam negde pročitao, a vidim da ovde još to nije rečeno.
LSI:
--- Citat: jugov 13, 02, 2011, 23:33:52 posle podne ---nulta tačka na mernoj stanici označava da pri tom nivo na toj mernoj stanici ispod ima još zagarantovnih 3,5 metar dubine. (odnosis se na plovni put) tako sam negde pročitao, a vidim da ovde još to nije rečeno.
--- Kraj citata ---
Jugov, hvala na ovoj informaciji - izgleda da je konačno stavljena "tačka na i".
Mislim da smo sada svi dobili kompletan odgovor na postavljeno pitanje.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju