E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Nautičke karte
LSI:
Kupio sam neki dan onaj Atlas Dunava.
Lep uvod (skoro pola čitave knjige) na tri jezika, sa lepim informacijama.
Što se tiče karata, mislim da se radi kartama koje su izvadjene iz vojnih topografskih karata i čini mi se da su zato i dosta precizne, ali...
Na kartama su ubacivane oznake koje su značajne za nas na vodi: sidrišta, vezovi, restorani, kafane i sl. - i sve je to upravo ono što mi i treba da vidimo na kartama.
Medjutim, ja sam uočio jednu grešku (ne znači da ih nema još), pa bih želeo da ukažem na to onima koje to zanima.
Batajnica ima izlaz na Dunav na tačno 1184. km i na tom mestu nalazi se nekoliko kavana, restorana i tu neki ljudi vezuju svoje čamce, a na tom mestu se i gradi jedan veliki splav i izgleda priprema marina (o tome sam pisao pre neki dan), medjutim na tom mestu na karti nema oznaka. Oznake su ucrtane 1 km uzvodno! A na tom mestu nema ničega, koliko ja znam.
Eh, da ima još nešto, na nekim od priloženih karata dati su nazivi nekih lokacija (npr. Forkontumac i sl.) medjutim, uglavnom nema tih lokalnih toponima, tako da mi "novi" na vodi, kad pročitamo u porukama da je neko bio "na Beljarici ili Malim vodama ili u Govnari i sl." imamo problem da shvatimo gde ste vi to stvarno bili i koliko je to daleko ili blizu naše lokacije.
Zato postavljam pitanje i predlažem da kada pišete o tome gde ste bili ili o nekom dogajaju na nekom mestu u zagradu stavite bliži opis lokacije - mislim da bi nam ("novajlijama") to bilo od velike pomoći.
budens72:
"Nulti" vodostaj se dobije tako što se uzima prosek višegodišnjih najnižih vodostaja i on se postavi kao "nulti". Zato se događa da vodostaj padne i ispod njega...
LSI:
--- Citat: budens72 20, 11, 2009, 08:47:30 pre podne ---"Nulti" vodostaj se dobije tako što se uzima prosek višegodišnjih najnižih vodostaja i on se postavi kao "nulti". Zato se događa da vodostaj padne i ispod njega...
--- Kraj citata ---
Hvala "Budens 72".
Ovo sam razumeo i sada mi je jasno. Ali to znači da mi i dalje ne znamo koliko vode ima ispod poda našeg plovila.
Ja sam ranije mislio da je "nulti" vodostaj neki koji garantuje minimalnu sigurnu dubinu plovidbe ali očigledno je da nisam bio u pravu...
Znam da mi koji smo na vodi u malim plovilima koja gaze od nekoliko do nekoliko desetina santimetara verovatno nikada nećemo biti u opasnosti, ipak mislim da bi bilo dobro da se znaju dubine na odredjenom delu toka (mada znam da se one neprestano menjaju).
Vlada 69:
LSI , neke stvari ne mozes naci u nautickim kartama,pogotovo ne one podatke koji se odnose na dubine u pojedinim delovima reke.To ces morati da "saznas" iskustvom i pricom sa nekim ko dobro poznaje obalu u tom i tom delu reke.Nemoj se zamarati tim sto tebe muci.
Reka nije more pa da se obale ne menjaju,sprudovi,hridi itd. Skoro svake godine se na istom delu Dunava desavaju nekad manje a nekad vece promene u toku reke a tako i nanosa koji idu s tim.
Za pocetak treba sebi da odredis cilj,odnosno gde ces najcesce ploviti i shodno tome sedni s nekim ko dobro zna taj tok reke i neka te lepo savetuje gde ima plicaka,sprudova,panjeva ali i napera(ovih poslednjih bas nema uvek ubelezenih u taj atlas).
Sve u svemu,mislim da je taj atlas dobar,odnosno najbolje sto mi mozemo posedovati u ovom momentu ali nije savrsen a kao sto si primetio kao ni azuriran.
Sve u svemu gledaj da se sto vise vozis,skupis informacija,uskladis ih sa atlasom i to ti je to.Pusti ti nulti nivo... :).
LSI:
Vlado 69, hvala na komentaru.
Shvatio sam to iz Budensovog odgovora i tako će to i ići - postepeno sticanje iskustva na novim terenima.
Ipak, nadam se da su moja pitanja i vaši odgovori razjasnili neke dileme koje su verujem postojale i kod nekih drugih novajlija koji se možda ustežu da postave ovakva pitanja.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju