E, ovako treba... > Elektronika
FishFinder 140
Kapetan:
Na sajtu www.navodi.com postoji tema koju pratim .. to je opis rada sonara... ok sve je to jasno.. ali sonar gadja ispod broda i kako syto neko tamo rece ne vidimo sta je na pocetku broda ...
onoi sto me interesuje (mozda je pera najbolji za odgovor) sta se desava ako ja umesto u dno ispod sebe usmerim sonar i pravcu kretanja i ogranicim ga recimo na 10 metara dubine (da ne bude na automatici jer ce otici na maximum i nece mi dati bocnu dubinu...
ili mozda jos bolje usmeriti ga pod uglom od 45 stepeni sa pocetka broda ...
znaci zondu bi trebalo ojacati za ovu operaciju
Pera GARMIN:
Kapetane,
ako sondu uperiš ispred sebe nećeš videti ništa...
Da bi generisao sliku, "običan" sonar mora prvo da definiše dno, pa tek onda sve ostalo...
Ako ga uperiš pod uglom, dobićeš pogrešno očitavanje dubine i loše generisanu sliku koja se često gubi. Probao sam i to...
Kapetan:
--- Citat: Pera GARMIN 26, 01, 2009, 13:50:14 posle podne ---Kapetane,
ako sondu uperiš ispred sebe nećeš videti ništa...
--- Kraj citata ---
to se slazem ... ali sta se desvaa kad u ugao koji zahvata naidje na dno (recimo 2 metra dubine) pa uspe da izdefinise dno + provaliju naravno ne stavljamo ga na automatiku nego mu kazemo 40 metara...
recimo kao na slici
--- Citat: Pera GARMIN 26, 01, 2009, 13:50:14 posle podne ---Da bi generisao sliku, "običan" sonar mora prvo da definiše dno, pa tek onda sve ostalo...
--- Kraj citata ---
da li sonar zna sta je dno ako mu u sred snopa uleti panj koji pluta u vodi ? takodje je fixiran na recimo 40 metara ? to bi trebalo da vidi recimo kao stub koji izvire iz bezdana...
--- Citat: Pera GARMIN 26, 01, 2009, 13:50:14 posle podne ---Ako ga uperiš pod uglom, dobićeš pogrešno očitavanje dubine i loše generisanu sliku koja se često gubi. Probao sam i to...
--- Kraj citata ---
da znam ali u tom slucaju mi ddubina i ne treba samo da vidim da li ima nesto ispod vode i spred mene ...
recimo nesto ovako...
Pera GARMIN:
Svaka ti čast na editovanju slika... ali to jednostavno ne radi tako!
Zakretanje sonde ne daje nikakve rezultate. Jednostavno nema slike.
Verovatno je problem što uređaj očekuje da mu se vrati odzvi dna (veliki procenat emitovanog signala) pre nego što bilo šta prikaže...
Kapetan:
--- Citat: Pera GARMIN 26, 01, 2009, 15:14:43 posle podne ---Svaka ti čast na editovanju slika... ali to jednostavno ne radi tako!
Zakretanje sonde ne daje nikakve rezultate. Jednostavno nema slike.
Verovatno je problem što uređaj očekuje da mu se vrati odzvi dna (veliki procenat emitovanog signala) pre nego što bilo šta prikaže...
--- Kraj citata ---
ne zezaj za editovanje mrzelo me da se trudim, znao sam da ces skapirati reko shvatices :) ... jos nisam nasao uredjaj koji nisam uspeo da zeznem da radi kako ja hocu ...aj videcu da nesto experimentisem .. da ne postoji mozda neki konvertor-Sonda na USB ili na RS232 koji podatke sa sonde baca na PC ? to bi mi bilo lakse da sredim...
u tom sliucaju verujem da bi ti skocila prodaja sonfi jer ko god ima fishfinder moze da koristi prednju sondu kada plovi i zadnbju za ribe kada peca :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju