E, ovako treba... > Vanbrodski motori
STABILIZATORI - iskustva i saveti
SALE NB:
Prave ih čak i za gumenjake....
Evo i solidnog opisa funkcije, prednosti i uputstva za izbor pravilnih flapsova
http://www.boatus.com/boattech/trimtabs.htm
skipper:
Pitanje?
nije mi jasno dali se flapsovi postavljaju na plovilo koje ima trim ili samo za motore bez trima.
SALE NB:
Koliko sam ja shvatio, flapsovi nemaju veze sa trimom motora, već imaju sopstveni trim.
Olakšavaju opterećenom čamcu da brže i lakše izglisira, omogućuju glisiranje pri manjim brzinama i tako štede gorivo.
Pritom flapsovi sa nezavisnim trimom ( levo-desno) omogućavaju kompenzaciju loše raspoređene težine na čamcu i daju veću stabilnost prilikom manevrisanja.
Drugim rečima, pojačavaju pozitivne efekte trimovanja motora i mogu se paralelno koristiti.
dzzoran:
Na ovim adresama ces naci video klipove sa prikazom nacina rada i efektima flipsova - trim tabs.
Radi se o sistemu samopodesavajucih flipsoa.
U prilogu je i prikaz jednog od sistema sa osnovnim delovima.
SALE NB:
Ma otprilike imam u glavi kako bi to trebalo da izgleda, to nije nešto komplikovano za napraviti.
Naravno, od korigovanja naginjanja nema ništa, za to bi mi trebao hidraulični sistem za podešavanje trima za vreme vožnje - a to jedino da kupim gotove flapsove sa sve instalacijom, ili ove samopodesive.
Ono što me brine je pričvršćivanje na čamac. Moram da uvrćem šrafove u zrcalnu dasku, i to blizu ili ispod vodene linije ( u stajanju).
Time bukvalno puštam da mi voda prodire u zrcalo ( u gorem slučaju u čamac ).
Otvoren sam za predloge i sugestije kako to najbolje i najbezbednije odraditi
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju