Mene zanima veterok....javicu ti se na pp ! :telephone:
A u medjuvremenu pogledaj kako ide veterok 12 juce na Dunavu kod Banostora.... :drinks:
:drinks: :drinks: :drinks:
ne mogu da verujem :good:
fenomenalno, lepo je videti
svojevremeno su bili neki klinci na regati, sada su naravno odrasli, prosla decenija... imali nekog veteroka i glisirali... super to ide... ali
Krenuli iz Kanjiže, prešli možda pola kilometra, stajemo zbog carinske revizije i kako gasim veteroka tako motor napravi neki cudni pokret. Posle revizije da krenemo a on se pomera onako slobodno. Naravni glavni motor tomos 4 radi i mi krenemo. Posle pogledamo Veteroka a ono njemu neki limic sto drzi cizmu puko i ispale neke opruge. Vezali kanapom i teraj. U segedinu za 20dem kupili dobar deo motora i zamenili taj lim, ostalo bacili, ko ce vuce.
Jednom mu sraf sto drzi taj limic ispao, pa opet problemi.
Jednom se ugasio po mraku iznad pancevca, pa zamalo u stub, ni danas ne znam kako smo omasili kad smo isli pravo na stub. Zanimao se sa paljenjem motora. Posle prosli sa strane kroz neke armature sto su visile. Pa onda par laganih krugova oko svoje ose ispod mosta... i onda je upalio.
Genijalci uzeli Veteroka za gliser kao pomocni motor, ako glavni zakaze. Posle ga koristili na pasari, malo kao glavni a onda kao pomocni, pa kad treba snage palili. Posle zemenjen znatno pouzdanijim tomosom.
Nekom prilikom, a bas na samom pocetku, mozda druga treca plovidba, nikako da upali. Krecemo da plovimo, ali nema sanse. Mucili se prvo sami. Onda krenulo pametovanje od svih prisutnih. Svi su imali veteroka i svako je imao neku svoju foru:
-Ma mene kad zeza ja kofu vode preko i on pali!
-Ma ja sam jedan takav bacio u dunav
-Izmi zagrej svecice, upalice!
I tako, pa onda krenulo rasturanje, skidanje svecica, rastavljanje kablova, ma svasta nesto ljudi radili. Al nista. Bilo mi nekako i bezveze, kolko se trude da pomognu a ni ne poznaju nas. I tako... sav trud uzalud. Veterok nece pa nece...
Aj sta da se radi, bolje nista da se ne radi, porucili mi i kafu i pivo, da malo odmorimo i da motor odmori od nas.
Popili, i malo nas prosla nervoza sto nece, i aj sklopim ja sve to sto je rastureno, onako bezveze povucem, ne znam ni sta mi bilo u glavi, a motor upali, iz cuga... normalno da smo propisno izezali sve poznavaoce veteroka i isplovili. E posle je bila ona scena sa gashenjem iznad pancevca... a izmedju je bilo upadanje u vodu kod Stenke, pa kiša, a nema kabine, a nista nismo znali, pa nismo imali ni cime da se zastitimo od kise... ni veslo ni sidro nismo imali...
Veterokom smo kasnije ovladali. Otprilike vako: pali se tako sto oduzmes totalno gas. Pa povuces 5 puta, mada je dovovljno bilo i tri, al nek se nadje. Onda na jednu trecinu do pola gasa i potegnes. Pali ko mina :) A ako nece, e onda zavrnes sraf na karburatoru, pa okrenes tri kruga, pa ponovis radnju, kad upali i krenes da plovis nastelujes doticni. Pisalo to i u upustvu, sve smo naucili kad smo procitali upustvo. A pise i da posle 20 sati dotegnes srafove na bloku motora. Jos da svima moze da se pridje. i tako...
institucija zvana VETEROK... zasto me mrzi da se zezam sa njim i da ga sklapam... :tenk:
Dobio sam dve PP za veteroka... 8 konja ima, i to su pravi, nisu oni tomosovi :) mator ko biblija, pa samo 10 godina je na tavanu i to malo rasturen, al pokriven i ponekad okrenem neki krug, nije zapeko... to ponekad, jednom u 2-3 godine... a jes kupljen nov, al i to nov kolko je nov, cika od koga smo uzeli je penzioner, a svojevremeno kupio dva pa jedan koristio na ladji a drug eto taj. A kupio kad je radio kao turisticki vodic mislim. Znaci i kod njega bar 10... dobili i neko cudo rezervnih delova, impeler, dihtunge, karike... svasta nesto... mozda negde i nadjem te delove... impeler je prvi izgubljen sto je valjda i logicno :yahoo:
http://www.beogradac.com/galerija/displayimage.php?album=54&pos=2sada tako ne izgleda :) to su mu najbolji dani