Autor Tema: Reka Sava plovni put  (Pročitano 10144 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Reka Sava plovni put
« poslato: 30, 10, 2009, 20:34:23 posle podne »
Da li neko ima karte plovnog puta po reci savi o 16km ...

znaci treba mi  sirina plovnog puta a ne pravac :)

Van mreže captjerry

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
  • Pol: Muškarac
    • BARBA - Almaks Marine Security Systems
  • Marina: Klub Ladjari, Sava 17 plkm
Odg: Reka Sava plovni put
« Odgovor #1 poslato: 30, 10, 2009, 20:58:44 posle podne »
ima Manda...
..."make way for the positive day"...

065/514 33 58
062/200 763
http://gpsplus.rs/pracenje-plovila/

Van mreže captjerry

« Odgovor #2 poslato: 30, 10, 2009, 20:59:29 posle podne »
mada je sirina vrlo dikutabilna stvar ali mislim da su oni istrazivanje radili pri nekom srednjem vodostaju...

065/514 33 58
062/200 763

Van mreže STG

« Odgovor #3 poslato: 31, 10, 2009, 09:37:08 pre podne »
Plovni put na Savi nije obeležen nigde do 58. km dokle sam ja išao. Osim kod mostova. Mislim da je na Perinoj mapi plovini put tačno obeležen, bar sredina plovnog puta. Na Savi skoro da i nema saobraćaja tako je to i nebitno. Jednom sam tri dana bio usidren iznad Obrenovca. Nije prošao ni jedan brod ni šlep. Ja imam nautički atlas Save ako ti treba. Obeležen je plovni put.

Dule,ko je izdavac te karte?

Van mreže captjerry

« Odgovor #4 poslato: 31, 10, 2009, 23:54:10 posle podne »
Dunavisa je Mandina firma...Manda je izdavac...o tome i pricam...

065/514 33 58
062/200 763

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #5 poslato: 01, 11, 2009, 00:19:22 pre podne »
jel manda iz selo gori a baba se ceslja
ili selo gori i tako
a mozda ima jos neki manda?

Van mreže STG

« Odgovor #6 poslato: 01, 11, 2009, 09:12:51 pre podne »
Da,secam se da si pominjao Mandu,zvao sam ga xxxxx puta i nikako da se nadjemo negde...
Dule hvala,skocicu do Vidre :)

Van mreže skipper

• Talasožder Mali
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #7 poslato: 01, 11, 2009, 14:02:41 posle podne »
Prenosim svoj komentar i opis puta od Beograda do ušća Drine u Savu, kopiran sa sajta www.navodi.com .

Plovidba Savom – Brodski dnevnik
Posle dugo vremena, podizanja i pranja čamca, tankovanja goriva polazimo na put. Vodostaj na Savi u Beogradu bio je + 180. Prvih pola sata plovimo brzinom od oko 43 – 47 km/h. na 2/3 gasa. Do Ostružničkog mosta Sava je obeležena bovama sa obe strane, a dalje nema ni jedne jedine.
Prvi utisak je da je Sava u odnosu na Dunav mirnija, pitomija ali ne i lakša za plovidbu. Intezitet saobraćaja je daleko manji nego na Dunavu, odnosno cela dva broda za svo vreme plovidbe.
Veoma sam se iznenadio kako Sava dalje krivuda, čini mi se više nego Drina. Reka je široka, i u ovom delu bez bojazni od plićaka. U svakom slucaju, ako se držite plovnog puta, nećete imati nikakvih problema.
Od 52 km.i sa leve i sa desne strane počinju naperi, i to traje do 60 km. Bili su relativno vidljivi pa nije bilo problema oko eventualnog nasukivanja, ali pri većem vodostaju sigurno nisu vidljivi, pa mogu prestavljati veliki problem. Najbolje je pridržavati se sredine puta.
E od 72 km. iako sam ispred sebe imao Garmin GPS sa kartom koja se u milimetar pokazala tačnom, ali posle nekoliko elefonskih razgovora više nismo znali kuda da idemo i da li da verujemo Garminu. Baš tu kod 72 imate adu pored koje smo slušajući druge prošli uz njenu levu obalu, gledajući na samo metar dubine peskovito dno, i sa trimom do daske podignutim. Zato pratite samo plovni put. U Šabcu je vodostaj bio -40, ta sam do Šabca plovio na nekih 2000 obrtaja ili 15 km/h sa potrošnjom oko 7-10 litara.
Velika Grabovačka ada. Na nekih 20 km od Šabca, nalazi se ovo ostrvo a sa vojvodjanske strane jos jedna mala ada. Od 84 km. počinju naperi, i to sa obe strane reke. Ovde se oni vide (pri ovom vodostaju), i utoliko je lakse ploviti. Ne preporučujem vam da se oslonite samo na vizuelni kontakt, jer nikad ne možete biti sigurni da ćete videti baš svaki naper. Naperi se protežu sve do 97-og km. i to sa obe strane reke, skoro do samog Šabca.
Zato, jos jednom, preporučujem da ispred sebe držite kartu plovnog puta, i držite sredinu plovnog puta jer i sa ovim gazom od 95 cm i pri ovom vodostaju prošao sam bez problema. Još jednom Garmin je 100 % tačan.
Šabac, lep grad ali nećete imati gde da se vežete. Ja sam se vezao na jedan ponton i tu prenoćio. Ujutro između dva mosta je bilo toliko sprudova da skoro nisam imao kuda da prođem. Do železničkog mosta i malo dalje do izlaska iz takozvanog Šabačkog kanala imao sam pratnju patrole Rečne policije iz Šabca. Dalje put nastavljam uz pomoć Garmina i mog druga kapetana lađe Nikole Jovanovića sa kojim sam bio na vezi putem mobilnog.
U S.mitrovici tog jutra vodostaj je bio + 30, tako da je plovidba do Mitrovice bila, jedno prelepo iskustvo ali veoma kratko jer pri brzini od 55 km/h, malo vremena vam preostaje za uživanje i razgledanje obala. Sledećih 30-tak kilometara od Mitrovice do S.Rače bilo je još lepše, voda je bila kao staklo a ,, vranac ,, samo lebdeo nad Savom.
Po ovom vodostaju na ušću Drine u Savu Videlo se toliko sprudova i na sredini plovnog puta da nisam imao toliko avanturističkog duha da se ovom prilikom upuštam u malo veću avantura, tako da sam samo prošao jednom i vratio u S.Raču.
Jos jednom napominjem na ozbiljan problem plovidbe pri malom vodostaju od 75 km pa do izlaska iz Šabačkog kanala na 105 km. Naravno kod Vitojevačke ade. Ovde mi je kao i tokom celog puta od velike koristi bio sonar i GPS. Sve detaljno upisano i samo treba pratiti plovni put. U naznačenom području treba obratiti pažnju na napere. Verovatno ih ima i nevidljivih, pod vodom, pa je preporučljivo biti vrlo oprezan.
Intezitet saobraćaja na Savi je vrlo mali, izuzev u Beogradu, gde je vrlo gust i na par mesta do Sremske Rače gde se vadi šljunak.. Sava je mnogo mirnija i pitomija reka od Dunava, pa je i plovidba njom mirnija. Ali pošto sam ja odrastao i porastao na Dunavu, gde je njegova širino od 2 km pa do 8 km, saobraćaj kao na magistrali i gde duva Košava i ima vetra, kada ga nigde nema, izvinite, ali bilo mi je malo dosadno .

Još jednom se Zahvaljujem Petru Maksimoviću i Garmin - GPS, jer bi bez njihove pomoći ovaj put bio mnogo teži.

Ovih 15 lepih splavova se nalaze negde oko 34 pl.km.

Opasna plovidba
Velika Grabovačka ada
U zoni male ade plovibda bliže maloj adi

Ušće reke Bosut u Savu 160 pl.km.

Sremska Rača 170 pl.km

Prema ušću Drine 173-175 pl.km

« Poslednja izmena: 01, 11, 2009, 19:58:04 posle podne od strane Kapetan »

Van mreže zorter

« Odgovor #8 poslato: 01, 11, 2009, 16:33:42 posle podne »
@skipper

Sram te bilo. Prenocio si u Sapcu a nisi se javio. :nono:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #9 poslato: 01, 11, 2009, 19:58:51 posle podne »
sava po visljem vodostaju ruski rulet....

Van mreže STG

« Odgovor #10 poslato: 02, 11, 2009, 13:16:49 posle podne »
sava po visljem vodostaju ruski rulet....
Jbg,sredina reke,plovni put,itd...