Autor Tema: RASVETA NA BRODU-SOJENICI-SPLAVU  (Pročitano 28959 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
???: RASVETA NA BRODU-SOJENICI-SPLAVU
« Odgovor #15 poslato: 23, 01, 2009, 19:48:41 posle podne »
znam u kini gde ima ovde kod nas... Google ...aj videcu da ti iskopam

Van mreže Bane

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #16 poslato: 23, 01, 2009, 20:05:26 posle podne »
Nisam neki strucnjak za osvetljenje, jedino volim da ga imam u ogromnim kolicinama. Pored mnostva sijalica (baterije, akumulator, 220V), mislim da mi je najbolja kupovina PANIC lampe sa diodama, jako sija, malo trosi (nije bas topla svetlost). Sta da radim kad volim da bljesti a i moze se puniti preko akumulatora i pretvaraca.
Ideju sa diodnim pozicionim svetlima podrzavam, eto prilike da dodam nesto od osvetljenja :preved:
A naravno, pored sve tehnike, imam i "gori lampa i u lampi gas" :dance1:
Duško Radović: Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće.

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #17 poslato: 23, 01, 2009, 23:34:07 posle podne »
Ja sam nabavio odbaceni UPS a crkao mu je ugradjeni akumulator 12v/6Ah.
UPS je rezervno napajanje za kompjuter i regulator struje kad je ima.
Kad struja nestane on pretvara 12v iz svog akumulatora u 220v/180w i napaja kompjuter. Kad dodje struja on puni akumulator i to kontrolisano da bude spreman za rad.

E sad ja sam izbacio taj mali akumulator i povezao veliki od 12v/75Ah koji inace koristim na camcu.
Kad sam u marini prikljucim UPS na struju i on napaja uticnicu sa 220v jos i filtrira napon a ujedno puni akumulator.
Kad isplovim on od 12v pravi 220 za tu istu uticnicu i mogu da koristim 180w potrosaca na 220v.
Ima i prekidac da se iskljuci kad mi ne treba 220v da ne vuce dzabe struju iz akumulatora.

Prosto zar ne.
Marke

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #18 poslato: 23, 01, 2009, 23:36:04 posle podne »
Ako nekom treba pomoc za instalaciju mogu da mu pomognem i projektujem da bude sigurno po propisu a prema potrebama i mogucnostima vlasnika za dz.

Sto se tice lampe i ja imam fenjer jer je to nesto sto treba imati a mogu i d ga nosim sa sobom na obalu.

Neonka jeste stedljiva ali kada sam uporedio neonku od 20w i halogenku od 20 w mislim da je i jace i lepse svetlo halogenke bar za tamo gde se stalno koristi. A sto se tice potrosnje neonka od 20w istina trosi 20w ali niko ne kaze koliko trosi pretvarac bez koga ne radi bar jos 10-15w.

http://www.boatus.com/boattech/12volt.htm
Marke

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
  • podsetnik sta nam sledi od evrope
« Odgovor #19 poslato: 24, 01, 2009, 22:53:22 posle podne »
Uredu slazem se da moze da posluzi i instalacija na 220,ali smatram da nije neophodna pogotovo sto osim BG S.jezera i jos ponegde ima prikljucak na mrezu 220.Na mom kraju bas nigde nema niti ce u skorije vreme biti,nemamo ni marine a kamoli prikljucke.Mislim da je bolje da se oslonim na alternativne izvore energije i u njih vise ulozim nego da zavisim od neke marine  njihovog prikljucka i gazde istih koji ce mi taj uzitak debelo naplatiti.
Ako treba prekricu krov solarnim plocama i vetrenjacama :dance: :dance: :dance:

Van mreže Bane

« Odgovor #20 poslato: 24, 01, 2009, 23:38:15 posle podne »
Giga, mnogo je lakše sada (u fazi izgradnje) sprovesti instalaciju 220v nego kasnije da je provlačiš koje kuda. Kasnije je možeš koristiti i preko pretvarača. Nekada je to mnogo elegantniji način, nego da razbijaš glavu da li je ovaj ili onaj uređaj na 12 ili 220 :wizard:
Duško Radović: Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće.

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #21 poslato: 25, 01, 2009, 00:01:20 pre podne »
Znaci ipak cu morati neko strucno lice da angazujem da mi prvo uradi semu paralelne instalacije,sta treba sve da bude zastupljeno na220v?

Van mreže Bane

« Odgovor #22 poslato: 25, 01, 2009, 00:52:32 pre podne »
zavisi od prostora, 2-3 sijalična mesta i 2-3 utičnice (recimo jedna za lap-top npr.) i ako imaš fižider12/220

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #23 poslato: 25, 01, 2009, 15:01:38 posle podne »
Ako nemate putnicke brodove onda vam ne treba paralelna instalacija za velike potosace eventualno za frizider i dve uticnice za potrosace koji su ponekad potrebni a 220v su.

Svetlo radi i dalje na 12v a punjac im pokriva potrosnju kad ima struje i dopunjava akumulator.  Vidim na semi je spojen bojler na 220v. Kolika je potreba da kad ste u marini grejete bojler i kupate se. Ako vec nema tuseva u marini (na moru) sigurno cete moci da se kupate uz pomoc solarnog ili plinskog bojlera. Ugradjivati bojler samo za boravak u marini je gubitak prostora i komplikacija.  Druga prica je ako imate generator onda bih ja sve orijentisao na 220v a 12v samo nuzna havariska instalacija.

Nego htedoh da podelim ideju za prirucni "bojler" za nas sa malim camcima i bez agregata.

Uzmite bakarnu cev od erkondisna 8mm ili slicno namotajte je u spiralu oko60cm u precniku i ucvrstite je s dva lima ili nekako da bude mehanicki cvrsta.  pocetak cevi iz sredine izvucite nekih metar kao i kraj spirale.
Spojite crevima sa malom pumpom-moze i rucnom ili rezervoarom koji okacite na visu tacku. Kada je toplo sunce ce grejati vodu iz reke ili rezervoara ako ga imate i tusiracete se mlakom vodom, ali stos je uvece dobiti toplu vodu. Ubacite spiralu u zar od rostilja i dobicete puno vruce vode moracete i malo da izmaknete iz zara.
Marke

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #24 poslato: 25, 01, 2009, 18:52:53 posle podne »
Koliko sam svatio iz vasih izlaganja 220 mi treba za dopunu akumulatora,za bojler,frizder elektricnu pecnicu i jos po neki uredjaj.Pa meni ovo sve radi na plin a akumulatore punim solarnim plocama,vetrogeneratorom i kada radi motor altenatorom.Svi nabrojani uredjaji imaju alternativno resenje na 12v.
I opet ostaje pitanje zasto 220v?
Cak sta vise po meni je 220 opasno na brodu.Kao sto znate u brodu vam je velika kolicina zasicenog vlaznog vazduha koji je super provodnik.Meni to lici kao da se odmaram na elektricnoj stolici.Mozda gresim ali moj strah od struje je ogroman,pa zato ovako i razmisljam.

Van mreže budens72

• Carpe Diem
  • Brod tip: čelični lim
  • Marina: Dunavac, Petrovaradin
  • Veličina: 12
« Odgovor #25 poslato: 25, 01, 2009, 18:57:35 posle podne »
Nećeš sigurno pogrešiti ako napraviš instalaciju i na 220v,sigurno će dobro doći,a ne košta mnogo. Što se tiče vlage,nije ona tolika da može da ugrozi instalaciju,ne brini.
Dunav je moje more.....

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #26 poslato: 25, 01, 2009, 23:01:33 posle podne »
Meni to lici kao da se odmaram na elektricnoj stolici.Mozda gresim ali moj strah od struje je ogroman,pa zato ovako i razmisljam.

Ma nije losa ni elektricna stolica... dok neko ne ukljuci struju  :) :shout:

Bez brige, kada-tad ce zatrebati. Ima puno stvari na 220v koje trebaju, a ne postoje u varijanti 12/24. Na primer napuniti notebook, foto aparat...

:) napuniti note book nije jedna od tih stvari :)

moze da se kupi i kod nas u PAKOM-u

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #27 poslato: 25, 01, 2009, 23:15:20 posle podne »
Kap to kosta 950 din pijaca pancevo,kinezi su cudo :)

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #28 poslato: 26, 01, 2009, 00:06:56 pre podne »
Ma Aka upravu si ti,stvarno nije ni neko ulaganje par uticnica malo kabla preklopna sklopka ali su mi majstori problem,zato eskiviram.Prvo nece da dodju na teren akada dodju vide brod odmah pomisle evo ovce za sisanje.
Predpostavljam da su uticnice posebnog karaktera mislim zasticene,gde se kupuju?
Dule agregatom se maltretira svaki dan,gde radim brod nemam struju i muka mi je od njegove buke,radije cu nositi i rezervne akumulatore.Za bojler si upravu dize temperaturu.

Van mreže giganova

• Veliki Rovac
« Odgovor #29 poslato: 26, 01, 2009, 00:19:26 pre podne »
Ti si odvojio mnogo love i normalno je i da uzivas u komforu,ali ima i onih koji bi hteli priblizan konfor za mnogo manje para,zato ovde i razmenjujemo misljenja budjimo i prepravljamo..