Nautika opšta... > EKOLOGIJA
Sljunkara kod Pancevakog Mosta
11zodiac11:
A koga da prozivamo, pa on kao nesto reciklira...a otkup PET ambalaza kod nas "ne moze da zazivi" jer kako ce se preprodavati rakija ako nema coca cola ambalaze... sala naravno u Vojvodini barem imaju kontejnere za bacanje PET-a. :drinks:
Kapetan:
mislim da ima neka fabrika ali samo secka, pa slaje dalje ... i to su organizovali cigancice da im skupljaju ...
parigroz:
--- Citat: 11zodiac11 15, 10, 2009, 15:03:11 posle podne ---A koga da prozivamo, pa on kao nesto reciklira...a otkup PET ambalaza kod nas "ne moze da zazivi" jer kako ce se preprodavati rakija ako nema coca cola ambalaze... sala naravno u Vojvodini barem imaju kontejnere za bacanje PET-a. :drinks:
--- Kraj citata ---
Evo informacija iz prve ruke(govorim kao komunalac)
U Pancevu postoje kontejneri za PET ambalazu i to funkcionise.Problem sto ljudi i dalje nece da razvrstavaju smece pa veci deo zavrsi u smecu.Sakupljeni PET lagerujemo i kad se sakupi kolicina za sleper dolaze preradjivaci i otkupljuju isti.Vecina nasih korisnika se ponasa bahato i ne vodi racuna o selektivnom odlaganju smeca iako im je pruzena ta mogucnost.Iskreno se nadam da ce komunalna policija(kad zazivi) uspeti da preko dzepa edukuje narod i natera ga da se ponasa odgovorno prema planeti jer smo u protivnom prdnuli u chabar! :police:
zorter:
Kod mene je drugi slucaj. Velika vecina PET ambalaze zavrsava u odvojenim kontejnerima koji se nakon praznjenja odnose na deponiju. A tu zavrsava sva PET ambalaza, jer niko nece da je odvozi ako nije balirana, posto je veoma lagana i kabasta a prevoz skup. Tako na nju pada velika kolicina prasine pa su te flase neupotrebljive za reciklazu. Ovo znam jer sam 8 godina radio reciklazu polietilena u sopstvenom preduzecu, na sopstvenim masinama, pa ako nemas liniju pranja, koja je veoma skupa, sve mozes baciti, jer nema sita koje ce zadrzati cestice prasine. Tako da narod i nije bas nevaspitan, vec oni koji proces treba da zavrse do kraja (citaj nasi direktori i gradski oci) nemaju pojma kako sve to funkcionise i sav gnev prebacuju na ljude koji se bave otkupom i reciklazom.
parigroz:
zaboravio sam da dodam,imamo neku napravu za baliranje,tako da se znatno smanjuje zapremina i stane dosta u sleper........a sad sta dalje rade preradjivaci namem pojma.nisam upucen u tehnologiju prerade.moje je da sakupim,legerujem,presujem i prosledim dalje
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju