Pozdrav sa Tise! Posle puno peripetija oko toga gde na odmor ipak smo resili da zaplovimo negde. Evo par recenica o impresijama sa prve ozbiljnije plovidbe.
Krenuli smo iz Beograda, oko Lida pa uzvodno Dunavom. Do Belegisa smo isli lepo nekih 7,5km/h u proseku ali od Belegisa je Dunav daleko jaci pa nas je to malo usporilo. Vodostaj je visok cini mi se za ovo doba godine pa su i svi naperi pod vodom ali opet nisam previse prilazio obali.
Usli smo u Tisu, prosli Titel i bacili sidro sa unutrasnje strane ade na nekom 17-18km. Tu smo se zadrzali 3 dana. Mesto je prelepo, daleko od plovnog puta, nema nikog, tek po koji ribar prodje. Morao sam baciti i zadnje sidro posto vetar ocas posla potera brod uzvodno ili ga okrene. Pomocnim camcem sam otisao do Titela po gorivo (potrosnja dve Honde zajedno je isla oko 5,5l na sat). I onda smo nastavili plovidbu ka restoranu Babatovo na 43km. Veoma lep restoran, hrana super, ljudi izuzetno fini. Takodje imaju tuseve na plazici. Tu smo prespavali pa smo po preporuci prijatelja nastavili do Novog Beceja.
Plovidba Tisom je daleko lakse isla, pa je i prosecna brzina bila mnogo veca nego na Dunavu. Gps se pokazao kao super stvar, zbog napera i pracenja kilometraze. Mada imam i neku aplikaciju na telefonu koja super radi. Jedina “neprijatnost” je bila samohodka koja sece krivinu pa sam morao da pridjem obali na svega 3-4 metra. Mislim da sutra sa decom, bih ipak uzeo neki AIS uredjaj ali videcemo vec.
Stigli smo na prevodnicu oko pola 9(otvorena je od 9-10 i ne placa se). Tu sam drzao brod na motorima, kako nisam hteo da ulazim medju stubove. Najavio sam se coveku na brani, pa smo na zeleno usli u prevodnicu. To je bio prvi put da prolazim prevodnicu. Nije nista strasno, treba se prihvatiti za merdevine i gledati da krajevi broda ne udaraju o zidove.
Nastavili smo ka marini Gradiste koja je svega 2-3km posle brane. Tu su nas docekali super ljudi koji su nam obezbedili vez, iako je prilicna guzva trenutno. Ovde imamo na raspolaganju struju koju doduse nismo uzimali, ali takodje mogucnost dopune rezervoara za vodu. Da pohvalim zenu, samo 1/3 rezervoara smo potrosili za 5 dana na vodi. U marini su i tusevi, jedan od clanova me je odvezao po gorivo i svi su maksimalno ljubazni. Rucali smo u Tiskom cvetu, sasvim

restoran.
Ono sto je za mene otkrovenje, jeste koliko ljudi izadje na Tisu popodne, cak i radnim danima. Cini mi se da toliko ljudi ne izadje na vodu u citavom Zemunu za vikend. Ceo grad gravitira ka Tisi, i svi su na reci. Zaista za svaku pohvalu i postovanje. Interesantno je i da 90% ljudi ode uzvodno 2-3km pa se pusti nizvodno na veslo. Tisa je super za kupanje posto je relativno spora a topla (trenutno oko 26 stepeni).
Novi Becej je lep gradic, ima sve sto je potrebno mada nam fali neki autenticni restoran koji je baziran na lokalnoj kuhinji. Otisli smo taksijem do Beceja koji je takodje veoma lep i uredjen grad.
Sutra planiramo da krenemo nazad ka Beogradu. Verovatno cemo stati u Titelu pa nastaviti kuci. Za sada sve na brodu radi kako treba, a video sam i par stvari koje bih izmenio.
Sve u svemu veoma lepa tura. Da imam vise odmora krenuo bih kanalima do Bezdana, ali sta je tu je. Bice prilike nadam se.