E, ovako treba... > Izbor elise i pogona

Kombinacija - manji brodski motor i Z-noga, misljenja...

<< < (4/7) > >>

zankiki:

--- Citat: MiletaStamat  16, 12, 2020, 16:40:19 posle podne --- Nego palo mi na pamet da bi mogao vratiti ćamac na fabričko podešavanje ali bez glisiranja, a znam da se može ugraditi, pa rekoh ajde da čujem mišljenja

--- Kraj citata ---

Sa ovim se potpuno slažem, ali fabričko podešavanje za taj čamac je glisiranje... Sve su kolege lepo napisale...

Elem, što se tiče manjeg dizela i Z noge... Mogu da napišem neka moja iskustva...
Bili ste u toku prošle jeseni kada je kolega išao u Holandiju i dovezao plastiku 8x2.5 kopnom.
U njemu smo zatekli brodski dizel od 50-60KS i volvo Z nogu.

Problem je što je odnos u Z nogi takav da je imao slabu brzinu, morao je da vozi na preko 2000 obrtaja kada ide uzvodno, što tom motoru baš i ne prija. Ovo verovatno tamo u Holandiji na jezerima i nije bila neka mana, jer njima 2-3 km/h gore dole na jezerima i stajaćoj vodi i ne znači mnogo, a kada se krene Dunavom kod Novog Sada onda je itekako bitno da li uzvodno idemo 5 ili 8 km/h.

Te Z noge su pravljenje za benzince i veće obrtaje, pa samim tim nisu srećne za ovu priču.

Na kraju se završilo sa probama nekoliko elisa, našli smo brzu elisu, koja je previše opterećivala motor (imao je max brzinu korita na 1200 obrtaja, ali opet motoru nije prijalo), pa smo malo brusili tu elisu, da dobijemo brzinu korita na 1400 obrtaja... To je sve trajalo par meseci (traženje elisa, probavanje, spadanje elise, ronioci...).

Sve u svemu sada to funkcioniše odlično, na 1400 obrtaja ima oko 11-12 km/h, ali nije bio uopšte mali posao za napraviti. A to je bio samo izbor elise na sistemu koji već radi (ugradjen motor, hladjenje, Z noga...). I dalje to nije idealno, pošto je u pitanju brza elisa koja sada radi sigurno sa dosta proklizavanja (idealno bi bilo da je elisa veća, a spora, sa manjim korakom, ali pošto veća ne može da stane na Z nogu, moralo je ovako...)

Može se, na kraju lepo radi, a sigurno da nije idealno, zbog brze elise u deplasmanskom režimu...

Labud 1258:
Mileta, koji je bila početna ideja tj šta je cilj sa ovom konverzijom ?

Pitam jer ja imam sličan motor, na metalnom kabinašu. Kad sam ga kupio imao je DMB koji sam ja izbacio bez da sam ga probao. Moj motiv je bio prostor

Šta je prepostavka benefita u ovom slučaju ?

MiletaStamat:
Znao sam da se mogu pouzdati u drugare sa foruma i da će većina od vas napisati ovde svoja ili iskustva nekog koga znate. Tačno da je ova zima vreme da pišemo o raznim stvarima vezano za nautiku. Tako smo i mi  par drugara od kojih neki imaju brodski motor a neki vanbrodski raspravljali da li bi se mogao upariti neki mali dizel motor sa Z nogom na mom čamcu. Došli smo do podatka da je to moguće, ali nismo znali kako, koliko je isplativo, i koliko se perfomanse čamca mogu poboljšati. Mislili smo pre svega  na potrošnju i brzinu. Jesam pomalo avanturista i uvek spreman da sam ili sa prijateljima krenem u neke projekte ali sada čitajući sve ovo nešto više i nisam siguran da mi je to pametno. Mada lepo je stvarn čuti sva mišljenja , objašnjenjai predloge... jer onda znaš ako se odlučiš da nešto radiš da imaš prave informacije

LSI:
Милета, Милета...
 upavusi

Хајде, размисли, има нека друга разонода преко зиме. Ето, можемо домине...

calypso2:
Mogu domine, razgovaramo o nautici, osovinskom vodu, Y  nogama, motorima...A kada ga zamori sve, ja dogovorim sa Lakijem da mi uradi lekturu i redakturu nove knjige  114 114 114 114 114 (ja to ozbiljno)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju