E, ovako treba... > Restauracije
Grunfovanje Nuthy-ja
Drivee:
Mozemo ih podeliti na one ispod 60eura i one iznad :D Ne postoji MPPT bez 60 eura. Inace, onaj Viktron kopija, fupusun 15/100 je u kini 32 dolara, kod nas je 70 eura. Dobar je ali mi je crkao.
Dosta kontrolora MPPT su lazni. Postoje razni i brojni testovi koji to dokazuju(You tube). Ovaj koji Dora zeli da uzme je 100% pravi. Izgleda veliki, unutra je relativno prazan. Nije to nikakva zver ali je pravi MPPT.
Ima jos mnog mnog testova. Nije zver ali je dobar.
zankiki:
Ja imam isti takav i prezadovoljan sam. Jes da je velik, ali kao što rekog posle 6 godina akumulatori na 85%, sigurno da ima veze...
Sa njim se dobije kabel kojim se poveže na komp ili mobilni, pa onda ima gomila opcija za fino podešavanje..
Drivee:
To mi se dopada. To je USB VE. Direct cable?
zankiki:
--- Citat: Drivee 02, 12, 2020, 08:46:07 pre podne ---
Pravilo 4 Obrati paznju na presek zica (sto deblje to bolje) kod vecih potrosaca. (za radio je dosta i 2.5 a za frizider bar 6mm, pogotovo ako je daleko od baterije)
Pravilo 6 Kabel od ploca do kontrolora i od kontrolora ka baterijama treba da budu 6mm.
--- Kraj citata ---
Ja ovo ne bih baš tako generalizovao... Ima na netu da se skine (a ima i online sigurno) tabele za proračunavanje preseka kabela. Mnogo je sigurnije tako odraditi, jedino treba obratiti pažnju da se dužina kabela meri na obe strane (ako je dvožilni kabel dužine 10 metara, unosi se 20m). Kod kablova veliku ulogui graju snaga potrošača, a pogotovo dužina kabela. Evo i priemera (za primer ću staviti dozvoljeni pad napona 3%, mada je i 5% ok):
Frižider potrošnja 60W, udaljenost od akumulatora 2 metra - dovoljan je i kabel od 1mm
Frižider potrošnja 60W, udaljenost od akumulatora 4 metra - dovoljan je i kabel od 2mm
Frižider potrošnja 60W, udaljenost od akumulatora 10 metara - dovoljan je i kabel od 5mm
Kod ploča je još zanimljivija priča, jer su različitih napona:
Ploča 300W 20V 10 metara potreban kabel 10mm
Ploča 300W 40V 10 metara potreban kabel 2.5mm
Ploča 300W 20V 15 metara potreban kabel 13mm
Tako da je najbolje premeriti sve i raditi sa odgovarajućim kablovima, a ne napamet.
zankiki:
--- Citat: Drivee 03, 12, 2020, 09:15:25 pre podne ---To mi se dopada. To je USB VE. Direct cable?
--- Kraj citata ---
Ne znam šta je USB VE, ali na jednom kraju je USB, a na drugom kao mrežni kabel - taj kraj ide na kontroler.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju