E, ovako treba... > Brodogradnja
Nestabilna brodica
Bakara:
Da, razumem...Tu je ubačen motor i sve kako je bilo u autu, i nije marinizirano tj prilagođeno upotrebi na plovilu. Zbog toga nažalost nikad neće biti kako treba i zato se i pregreva na malom gasu.
Znam da nije vezano za temu, ali možda ti ovih par informacija pomogne da nešto kod sebe prepraviš i unaprediš, ili čisto da znaš kad budeš kupovao sledeće plovilo, ako bude sa brodskim motorom :)
Kad je hlađenje brodskog motora u pitanju, tu postoji više varijanti:
- direktno hlađenje rečnom vodom - otvoren sistem
Pumpa gura vodu kroz blok motora(i kopču u nekim slučajevima), i kroz auspuh izbacuje nazad u reku, hladeći auspuh.
- indirektno hlađenje rečnom vodom - zatvoren sistem
Na motoru postoji izmenjivač toplote, kroz koji prolaze cevčice a oko njih pumpa gura rečnu vodu. Cevčice su povezane sa rashladnim sistemom i ekspanzionim sudom u koji se sipa antifriz. Antifriz kruži kroz blok motora i hladi motor, a prolazeći kroz izmenjivač toplote, hladi se u cevčicama oko kojih pumpa gura rečnu vodu, nemešajući se sa tom vodom. Voda izlazi kroz auspuh sa izduvnim gasovima, opet hladeći auspuh
- oplatno hlađenje
Zatvoren sistem koji ne povlači vodu iz reke za hlađenje. Na koritu u kobilici ili na oplati sa donje strane, postoji sistem cevi određenje dužine i zapremine u kojima je smešten antifriz. Vodena pumpa na motoru gura antifriz kroz motor i ceo sistem cevi na koritu, i usput se hladi. Tu je malo problematično hlađenje auspuha, jer u ovom slučaju nema rečne vode koja bi se negde izbacila, ali mislim da i oni imaju neki sistem gde antifriz nekako hladi izduvnu granu(nemam iskustva sa tim).
U taj sistem obično staje ozbiljna količina antifriza, čak i tri puta veća nego u vozilima, ali i to mora precizno da se proračuna da bi motor imao adekvatno hlađenje.
#
Kod tebe postoji bar dva problema koja prouzrokuju pregrevanje:
- veoma neefikasno vazdušno hlađenje
- nedostatak hlađenja izduvne grane gde je temperatura najveća i prenosi se na motor
Siguran sam da bi i na većem gasu prokuvao da si imao prilike da ploviš duže.
Teodul:
Bilo je prijedloga da se hladjenje rijesi na taj oplatni nacin hladjenja e sad to je veliki posao... Ne znam mozda bi se i pregrijao mada mi je djelovala stabilno temperatura na 80-85. Mada se izgleda uvijek mora skidati klupa radi hladnjaka da bi dobijao svjez vazduh.
Sale Rea:
Prijatelju, ne diraj ništa , udaj malu i skoči , lupi se nogama u dupe. Najiskrenije, nemoj da se patiš, trebaš da uživaš na vodi a ne stalno gledaš sta može da se desi.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
broker975fx:
Ne bih da mracim ali to tako nece ici. Da je to tako nauticki zivot bi bio prilicno laksi:). Moj ti je savet da obavezno ako nemas stavis pomocni vb motor jer u toj varijanti ce ti biti neophodan. Te varijante auto motora vazdusno hladjene jedino koliko znam rade braca sa tajlanda, ti camci idu uzasno brzo pa vazdusno hladjenje jos i ima smisla.
zankiki:
Da si slučajno pitao ovde pre kupovine, sigurno bi dobio jednoglasan savet da ne kupuješ tako nešto.
Sada šta je tu je, ili da ga prodaješ, ili da naučiš da živiš sa njegovim manama.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju