E, ovako treba... > Brodogradnja
Nestabilna brodica
zankiki:
Iskreno mislim da će se i tim peskom neće mnogo postići, no ništa te ne košta da probaš. Oblik korita i širina određuju stabilnost.
Što se tiče vrednosti, jako je teško reći bilo šta, verovatno ne mnogo, jer je dosta stvari tu sklepano.
Treba naći nekog ko će da izvuče novce za mačku u džaku (izvini ali tako je), motor od golfa sa menjačem od kola, problematično hlađenje...
Da je to urađeno pismeno (motor, kopča, sve po redu) verovatno bi bilo mnogo lakše.
Ja se prvi ne bih usudio da kupujem tako nešto, sem ako su smešno male pare pa da rizikujem.
Verovatno da to može lepo da služi, ali to nisu klasična "brodska" rešenja nego budženje, a sa budženjem (skoro) uvek bude problema.
Šta znači to da je fabrička proizvodnja?
Teodul:
Fabricka proizvodnja znaci da brodica nije pravljena u necijoj garazi. Cijena ove brodice sa prikolicom je bila 2200€ Sto se tice nestabilnosti meni sas vec i ne smeta i uvjerio sam se da je ovaj plavi granicnik na neki nacin drzi, svaki put dodje do njega i tu staje naginjanje. A bas je bila opterecena. Popravio bih stabilnost samo zbog onih koji dolaze na nju pa da se ne cimaju. Mada bi i meni naravno bilo lakse.
broker975fx:
Balast nece sigurno odmoci, moze samo bolje i bezbednije da bude. Svaka druga varijanta ce kostati barem koliko si platio sve zajedno.
Bakara:
I ja mislim da vredi pokušati. Korito je baš usko napred, i nedostaje mu širina na nekom delu da bi mu davala stabilnost - zajedno sa težinom u koritu. Takav oblik korita je bio karakterističan za deplasmanska V korita u jednom periodu, i veoma je plovan i udoban na talasima. Mana je što se očigledno više naignje, ali i ljulja na bočnim talasima.
Moje prošlo plovilo je bio Albin 25 sa skoro istim izgledom korita u pramcu, dimenzija 7,5m x 2,6m. Fabrički je imao brodski motor od 2 cilindra i 20ak konja, ali ga je neko izvadio i napravio pozadi platformu za vanbrodski motor. Nije dodavan nikakav balast i veruj mi da je čak i na njemu bilo veoma neprijatno naginjanje kad se hoda po unutrašnjosti, a po nogostupima sa strane da ne pričam... Onda sam rešio da dodam opterecenje, i sa tih 200-250kg koje sam dodao, stabilnost se bukvalno povecala za jedno 60%. Onda sam sipao i vodu u rezervoar tehnicke vode u samom pramcu, sto ga je opteretilo sa 75kg i onda je sve leglo na svoje mesto.
Zato mislim da ti se isplati da eksperimentises sa par dzakova peska, nije to nova stvar, radi se oduvek 6589
Inace, kako si zadovoljan potrosnjom i brzinom? Kako je reseno hladjenje motora i izduv?
Teodul:
Ma optereticu je nista joj nece biti. Inace mi izgleda da je plitko u vodi. Brzinom sam prezadovoljan meni brze ne treba, taman da se osjeti vjetar u kosi ko ima kosu i to uzvodno. E sad hladjenje je takvo da je motor na sredini a hladnjak sa dva ventilatora nazad iapod klupe za sjedenje udaljeni su skoro dva metra. Tako sa smo ustanovili da kada plovi mora biti nesto jaci gas da bi vodena pumpa pogurala vodu kroz cijeli sistem. Sad da li je slabija vodena pumpa ili je prosto fabricki slaba za toliku udaljenost hladnjaka ne znam ali znam da se na slabom gasu pregrijava to se desilo dva puta kad dodas malo gas kazaljka temperature naglo pada. Kad smo to ustanovili vozali smo se bez problema bez pregrijavanja e sad nije ono problem smanjiti gas kad zatreba ali ne moze se tako ploviti. Potrosna je cini mi se solidna mada se nisam nesto previse vozao ali djeluje dobro. Auspuh je izveden skroz nazad.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju