E, ovako treba... > Brodski motori

DMB 450- saveti i iskustva

<< < (9/14) > >>

George:
Kao što sam ranije u ovoj temi obećao, javljam se pošto sam danas završio i montirao prepravljenu fićinu filter kutiju na DMB-a. Kao što su to već i drugi konstatovali buka se osetno smanjila, pa čak i u mom slučaju, pošto sam kao što to ranije pisah imao izveden usis iz motornog prostora, pa sam do sada bio ubeđen da je to pravo rešenje za buku, ali od danas odgovorno tvrdim da je fićin filter prava stvar. Na žalost nisam uspeo da nabavim fićin papirni filter, ali sam stavio od yuga 45 koji je iste debljine, u prečniku je nešto veći, ali bez problema može da stane u fićinu filter kutiju, ima ga u svakoj radnji autodelova, i to za sitne pare. Evo i po koja slika...

marko07:
Ovo bas lepo izgleda, svaka cast.

Da li neko zna koij je protok vode kroz motor?
Hteo bih da stavim senzor protoka vode kojim bih dodatno pratio da li hladjenje motora radi posao kako treba(dobar impeler, nije zapusen dovod, nigde ne pusta...) ali ne mogu da pronadjem podatak koji je maks protok, litara po jedinici vremena, koji moze da se ocekuje?

zankiki:
Bilo kojibod datih problema koje si naveo sasvim lepo rešava i najobičniji senzor temperature... Tj. šta god se dešava, odmah se odražava na temperaturu... Nema potrebe komplikovati sa senzorom protoka...

Terca:

--- Citat: marko07  05, 01, 2021, 23:08:45 posle podne ---Da li neko zna koij je protok vode kroz motor?
Hteo bih da stavim senzor protoka vode kojim bih dodatno pratio da li hladjenje motora radi posao kako treba(dobar impeler, nije zapusen dovod, nigde ne pusta...) ali ne mogu da pronadjem podatak koji je maks protok, litara po jedinici vremena, koji moze da se ocekuje?

--- Kraj citata ---

Ko nam čuva čuvare...?

Ajde da dam odgovor na pitanje iako je takva zaštita bezveze: to je impelerska pumpa i protok odnosno kapacitet zavisi od broja obrtaja, pa recimo sa idealnim impelerom na 700 obrtaja izbacuje minimalno 4 l  a na 2500 obrataja minimalno 17l. (nominalno 19,6 l/min a maksimalno 20,5l/min) ako je ugraćena originalna deklarisana pumpa.

Ima nešto drugo što je pametnije za uraditi, a to je da se doda sito za vodu između pumpe i bloka motora. Filter za vodu već postoji na usisu ili na bunaru, ali taj ne sprečava da komadi impelera završe u motoru, gde ga majstorski začepe (imao sam iskustvo). Kada impeler strada nejčešće komadi ostanu u kolenu iz pumpe ali se desi da prođu u motor i onda je to pravi seks.

Johnson osim pumpi pravi i male filtere za posle pumpe, plastične a poskupe....A ako pogledaš sliku koju sam okačio ranije to može da se reši za 300 din. i vodovodnim/gasnim sitom (mesingano, robusno, lako dostupno)... i nda zapušavanje i sve ostalo prebaciš pre motora, i podatak o temperaturi vode je sasvim dovoljan, on mora da bude <= 40.

marko07:
Hvala :)
Sto se tice senzora protoka to je 50-50 situacija- polovnicno radim kao dodatnu zastitu polovicno zato sto volim da se igram tim stvarima i da probam da automatizujem sto vise stvari. Rekli bi ljudi besposlen pop i jarice krsti :)

Svakako hvala za info, bitan mi je info za maks moguci protok na najvecem opterecenju.

A ideja za filter zvuci vise nego razumno, impeler mi se jeste raaspao letos ali sva sreca cini mi se da nista nije zavrsilo u motoru mada sam skinuo oba creva sa pumpe i sve lepo precistio za svaki slucaj.
Pogledacu gde je to pisano pa cu da odradim, sigurno nece skoditi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju