E, ovako treba... > Vesti sa Portala

Дунав је још једном наплатио свој данак

<< < (4/11) > >>

Bećar:

--- Citat: Ljuba  30, 05, 2019, 14:13:24 posle podne ---
Sada malo sporije plove nego pre

--- Kraj citata ---
Neka me isprave Kolibri ili Goran ali u planu je da brodovi u skorije vreme još brže plove , kada se usvoje neke nove regulative

Kolibri:
Ide se ka povećanju brzine plovidbe, ustvari uskoro će ako se dobro sećam minimalna brzina biti 8km/h

Ljuba:
Ako plove ~8kmh biće dobro inače ima da izginemo.

Igor 820:
Ovo što se desilo je velika tragedija. I pored sve tehnike i uređaja i dalje se dešavaju ovakvi događaji, najčešće ili skoro  isključivo kao rezultat greške čoveka.
Ovakve tragedije se, na sreću, jako retko dešavaju, ali mislim da može poslužiti kao podsetnik na neke osnove iz bezbednosti u plovidbi koje treba da primenjujemo kada upravljamo malim čamcima, brodićima:
-plovidba uz granicu plovnog puta (nije retko videti mali brodić, čamac kako pluta na plovnom putu);
-ne presecati plovni put ispred velikog broda (nije retka situacija da se ovo vidi  posebno na Savi od 0 do 8 kilometra);
-nastojati da se čamac drži što je dalje moguće od velikog broda, tako da smo uvek u prostoru koji zapovednik broda vidi i bez radara;
-u toku plovidbe obavezno povremeno pogledati iza sebe (u nekim situacijima i na svaki minut ), brzo se „stvori“ drugi brod iza tebe;
-izbegavati sidrenje i stajanje u blizini mostova i u blizini usidrenih barži;
-posedovanje i upotreba pojaseva za spasavanje;
-ko je u prilici vredi da sluša 16-ti kanal, najveći broj zapovednika  brodova prijavljuje svoju poziciju i nameru u plovidbi.
Ima sigurno još mnogo toga što bi se moglo dodati.

Takođe, mislim da bi se imalo šta reći, odnosno zamoliti i zapovednike brodova, ali to je neka druga priča. U svakom slučaju nije nešto na šta mi kao nautičari možemo uticati. Ja sam bio prisutan kada brod u uzvodnoj plovidbi na 8 kilometru reke Save "ide" kroz usidrene čamce na špicu Ade međice. Plovni put je slobodan i prohodan, ali je kapetan doneo odluku da skrati put. Ljudi su bukvalno dizali sidra i bežali.
U svakom slučaju, razmišljanja o bezbednosti u plovidbi nikada nije previše.

DuleN:
Ova tragedija se dogodila iskljucivo ljudskom greskom !
Ovakvi lajneri su opremnjeni  do bola, pa je nemoguce da je zakazalo nesto na brodu, vec je zakazao covek koji je trebalo da odradi i spreci ovu tragediju...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju