E, ovako treba... > Plovila
Plinske boce na čamcu
Dora:
--- Citat: Bakara 17, 05, 2019, 08:41:03 pre podne ---Dora, kako bi se punio tank od autogasa na camcu? Znam da ove kuhinjske boce mogu da se pune jedna iz druge preko creva i odgovarajucih prikljucaka, ali ne znam za taj sistem
--- Kraj citata ---
Može da se pretače pumpom, sad su valjda oko 80 do 90 evra. Može da se pretače bez pimpe, kućna boca ide u 50 litarski rezervoar skoro dve bez pumpe što je tridesetak litara ili se napravi prenosni rezervoar, ja sam planirao onaj od 40 litara jer je gabaritno zgodan za nošenje. Plan je za plinski bojler pa od toga zavisi koliki kapacitet treba, u svakom slučaju može stotka pa se sa 40 donosi hahaha
@Vepar
Ipak ne bih stavio punu bocu na sunce...
vepar:
Bez problema, tako se transportuju svakako. A i na benzinskim stanicama stoje na suncu... treba loziti vatru pola sata ispod nje da bi se neato desilo... kada peku kestenje drze je na vatri... a ova racunica sa pritiscima ne stoji...
zankiki:
Slažem se sa ovim, sigurno ne prave plinske boce tako da mogu da eksplodiraju u bilo kakvim uslovima.
Kako se nose i gde se sve ostavljaju svaki dan bi grunula neka negde....
U pritiske se ne razumem, ali onda boca to može da izdrži... Pa gume od bickla se duvaju na 4-5-6 bara...
budens72:
Jednom poznaniku je izgoreo brod i boca je bila u brodu i nije eksplodirala a brod je potpuno izgoreo, na žalost
Dora:
Ne bih čoveku više da zagadjujem temu pa neću nastaviti nadalje. Propisi o atestiranju zahtevaju da boce ne budu na izvoru toplote, udaljenost od auspuha, pregradni termo limovi itd.... Propisi o skladištenju takodje zahtevaju nastrešnice, nadzemni rezervoari zahtevaju vodeno hladjenje itd... Rezervoari su sasvim sigurno dimenzionisani za bar duple pritiske. Ne znam zašto bi sigurnosni ventil puštao na 25 bara ako on nije dostižan ili je to granica opasnosti za tu bocu. Danas montirana metanska boca od 90L težine 93 Kg dok je ista zapremina propana-butana oko 20 kg. Razlika je u pritisku. U emisiji SAT je bila pokazna vežba sigurnosnih ventila gde se vidi mlaz plamena kad poraste pritisak preko mere pa ga sigurnosni ventil ispusti. Kuhinjska boca nema sigurnosni ventil iz "bezbednosnih" razloga jer bi ispuštala višak u zatvoreni prostor što je opasnije nego da će pući. Auto boce imaju odušak u atmosferu.
Svi pozitivni propisi na zapadu od držanja rezervora do upotrebe sasvim sigurno neće preporučiti stavi je na sunce nije joj ništa. Svaki brodić koji sam gledao ako mu je skladište za bocu napolju (na platformi za plivanje) imaju "kutiju" a ona sasvim sigurno ne služi da se boca ne ogrebe nego da zaštiti od sunca i ako pušta da to bude na otvorenom prostoru a ne u kabini.
Što se formula tiče, nisam hemičar, fizičar a ni stručnjak za pritiske ali na onom linku jesu stručnjaci za te stvari.
PoJenta priče je da se ipak boce ne stavljaju na sunce, neće naravno i na sreću pucati kao kokice jer da hoće svaki dan bi bar dvoje taxista odletelo u vazduh ali ne vidim svrhu izazivati...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju