E, ovako treba... > Plovila

Plinske boce na čamcu

<< < (3/14) > >>

zankiki:
Ako sigurnosni ventil ispušta na 25 bara, onda boca izdržava bar 70, ili više... Uglavnom se zbog sigurnosti sve pravi i puta 3...
Naravno da ne treba držati bocu na suncu ako ne moraš, ali je poenta da sasvim sigurno može bezbedno tako da stoji...

Ovo me je zainteresovalo, pa sam malo googlo-vao oko toga, eksplozije u vezi plina se dešavaju tako što se gas koji curi nakupi na najnižoj tački prostorije, i ukoliko dodje do varnice eto eksplozije... Nema veze sa bocom... Drugi način je da se zapali gas koji curi iz boce, i opet plamen nema šanse da udje u bocu sve do momenta dok ne bude skoro prazna (izjednači se pritisak u boci sa spoljnim, pa plamen udje u bocu).

Da se boca deformiše i eksplodira samo od stajanja na suncu još nisam našao primer.

Bakara, mogao bi da pročistiš ovo i otvoriš novu temu o plinskim bocama.

Bakara:
U pravu si Zankiki, evo je nova tema. Svakako je poželjno saznati što više o ovoj temi, jer se plinske boce često koriste na čamcu.

budens72:
Ako nema curenja, plin na brodu (instalacija i potrošači) kao i sama boca su apsolutno bezbedni...posle korišćenja je poželjno zavrnuti ventil na boci a po napuštanju broda obavezno! i onda nema brige...

Bakara:
E to i ja radim uvek, i podrzavam takvu praksu. Cak za frizider prvo zavrnem bocu i to malo plina sto je ostalo u instalaciji se potpuno potrosi/sagori. Primetio sam da posle toga sledeci put lakse upali, a zasto, ne bih znao  sha

Inace kuci kod mojih roditelja koristimo plin za kuvanje na dva sporeta, i tako vec bar 30 godina. Instalacija se uvek dobro proveri prilikom zamene boce, spojevi se provere sapunicom, crevo ako je deformisano odsece se kraj pa se opet navuce i stegne selnom. Po potrebi se i crevo menja, mada se to ne radi cesto.
Na osnovu tog iskustva, mogu da pretpostavim da ako se sistem redovno odrzava i proverava, ne bi trebalo da dodje do nepredvidjenih situacija ako je boca u zatvorenom prostoru, ili u nasem slucaju, unutar broda.

vepar:
Ja sam kod sebe na brodu smislio i ugradio jedan sigurnosni sistem na koji sam veoma ponosan!  grandpa naime na gasnoj instalaciji koja ide od boce ka frizideru, sporetu i nekada grejalici sam ugradio t racvu i u nju uvrnuo manometar u mili barima (tesko ga je naci) svaki put kada odlazim sa broda na duze zavrnem bocu i kada se vratim bacim pogled na manometar, ako igla nije na nuli instalacija dihtuje perfektno. Inace sva creva koja su ispod poda i iza obloga su inox pa plastificirana rebrasta creva a do samog potrosaca idu gumena. Pored ovoga naravno imam i detektor gasa koji radi non stop...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju