Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Ludilo od zakona
Ljuba:
Bem ti zivot, nedostaje mi samo 5cm da se hvalim da imam jahtu stri.
Nema mesta panici, maksimalno smo izostrili cula nakon visedecenijske torture pa nam se pali alarm za sve i svasta.
DuleN:
Terca,
Ne panicim ja, nego mi se smesno/tuzno sta nasa ministarstva mogu da izbace kao zakonski akt ili pravilnik...
Misha D:
Nemojte biti tako ostri. Velika je sposobnost da oni bilo sta napisu, a ovakav pavilnik je morao da sacini samo neki doktor nauka za izliv gluposti na mozak.
LSI:
Оно што је најтужније у свему томе, овај правилник није проистекао из главе неког нашег генија, чак ни оног с правом дипломом, а не неког који је "само мало преписивао".
Овај правилник је дословно преведен документ који је усвојила нека од тих комисија при Европској унији.
Наши су га само превели и објавили како би могли да кажу да нам је у том делу законска регулатива усаглашена с регулативом ЕУ.
Е сад, шта је то зашто су они у ЕУ написали да чамци без кабине (како они кажу: отворени чамци - Open boats) ако су дужи од 5,50 м не могу да плове по тзв. водним путевима категорије RA, то је оно што ми у Србији не разумемо.
Има ту још једна ствар у том правилнику.
Изгледа да се чамац с кабином ако је дужи од 9,5 метара сврстава у јахте, а по нашем закону о пловидби, чамац је свако пловило дужине до 20 м!
Вероватно је да постоје још неке неусаглшености с нашим прописима али ја нисам имао довољно времена да све прочешљам а изгледа да су у надлежном министарству имали преча посла него да усаглашавају правилник са законом.
Познато ми је да је са једног од састанака НАТУС-а у министарство послато неколико питања и примедби у време док је вођена расправа око текста правилника, међутим, по мом сазнању, НАТУС није добио никакав одговор или коментар послатих примедби. Законодавац је једноставно превео акт ЕУ и прогласио га нашим важећим правилником.
Тако нам и треба!
LSI:
Ја сам планирао да се овог лета придружим Регати Река и да с нашим пријатељима са воде упловим у Тамиш, па докле стигнемо, зависно од водостаја.
Међутим, сад, изгледа, да ја то не бих смео.
Осим, ако не сазнам које су то друге техничко и безбедносне карактеристике које би требало да задовољи мој чамац па да ипак може да заплови Тамишем.
А то што Тамишем могу да плове барже дрварице, које су, руку на срце, "нешто мало веће" од мог чамца, па... шта да радим? Закон је закон, правилник је правилник...
Тако је то у правној држави.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju