E, ovako treba... > Plovila

Hunter 535 + Honda BF 20 KS - Vidra

<< < (16/25) > >>

maverick:
Kod mene ne postoji ni jedan pecaroški čamac da koristi bilo koju veličinu danfort sidra, vecinom su to verzije mačak sidra ili nekih takvih teskih predmeta poput papuče od vlaka. Ovo sa slike sam okačio za one koji vise vole da imaju sidro koje funkcionira na vecini mjesta a onako...lijepo je i zanimljivo...a ne izgleda ni lose u čamcu.... thumbup

Drivee:

--- Citat: Terca  04, 03, 2020, 14:41:29 posle podne --- jh jh jh

izgleda da som voli samo krš od mosta koji je srušila VJ  ha ostali mostovi koji su srušeni u NS nisu mu interesantni... perskačem rekreativni ribolov, trgovinu i tako to, još me samo interesuje jel znate koji restorani u NS kupuju ribu odatle?

A da se vratimo na temu, jedan od saveta za sidrenje i izbor sidra bi preciznije glasio: na izlivu kanalizacije u NS samo mačak i ništa drugo.

--- Kraj citata ---

Terca

Krs od zezelja je jos tamo jer je ogromna dubina u pitanju te i nije puno ni cisceno, ostali mostovi su sklonjeni jer je plitka voda.
Tu ribu i svu ribu koja se donese, da li ispod zezelja, ili je ubijena strujom kupuju SVI restorani. Bukvalno SVI.
Sto se tice sidrenja, ne znam da li si sarkastican ili ne, ne radi se o izlivu kanalizacije, vec o jacini vode koja protice tu, tu je otpor ja mislim najveci. Dakle, ako imamo krs dole i ogroman otpor, tu samo macak pomaze. Zakacice se i bilo koje sidro ali ga necemo u vecini slucajeva izvuci napolje a macak se iskrivi.

Drivee:

--- Citat: maverick  04, 03, 2020, 17:12:15 posle podne ---Kod mene ne postoji ni jedan pecaroški čamac da koristi bilo koju veličinu danfort sidra, vecinom su to verzije mačak sidra ili nekih takvih teskih predmeta poput papuče od vlaka. Ovo sa slike sam okačio za one koji vise vole da imaju sidro koje funkcionira na vecini mjesta a onako...lijepo je i zanimljivo...a ne izgleda ni lose u čamcu.... thumbup

--- Kraj citata ---
To kada upadne u 2 raslje od starog drveta niko nece izvuci. Meni se ne svidja nikako. Kraci moraju da se savijaju.

zankiki:
Meni deluje sasvim ok, kad privučeš kanap, pa ga vučeš prema gore, a ne nizvodno, alka se pomeri pa i samo sidro vučeš sa druge strane... Svakako zanimljivo rešenje.

Terca:
@Drivee Apsolutno se slažem sa tobom... dodaću  i da je somozovniji krš na levoj obali, jer na desnoj i nije pao stari Žeželj, a i krš se tamo samoočistio. Zato tamo i nema iskusnih a usidrenih a nema takvih ni na desnoj obali. Evo jedna slika da pokaže.

Nego opet na temu, savet za onoga ko je pitao, Zokiju-NS: pretpostavljam da se nećeš baviti ekstremnim sportom izvlačenja somova kroz kurtončiće, i čini mi se da nije dobra ideja da ti žena i pas sa kojima si stalno na čamcu preskaču napravu od krivljene armature. To ima svojih čari, takvo sidro jeste najbolji izbor za neke ljude i neke situacije ali nije za tebe.

Sa veštinama koje trenutno poseduješ (ili kako ja to već vidim), verovatno je oprimalno da imaš sklopivo četvorokrako sidro, ne smeta puno a možeš da se poigraš kod sprudova, u rakovačkom, na šodrošu... ako je budžet baš jaaako ograničen onda posao radi i bilo koja kandela-lamela i već neki drugi teg.

Kad poželiš da eksperimentišeš (da se ozbiljno baviš nautikom) onda probavaj i mačka a probaj i danfort, onda sve moraš probati.

Mačak je sasvim ok, ali on svakako nije optimizovan da drži nego da uvek može lako da se izvuće (jer na kraju krajeva armatura se ispravi jednom konjskom snagom na konopu), a to je za pecaroše koji su uvek budni i uvek u čamcu a time i na straži sasvim ok.

Ako ikad budeš probavao danfort, nemoj kupovati sidro od naših preduzetnika koji kopriraju morske slike sa interneta bez razmišljanja, nego nabavi modifikovanu verziju u kojoj je struk sidra izmenjen da ima falc po sredini tako da alka može da putuje  skroz do glave (lopata sidra). Za tu verziju ti i ne treba orepina, takvo sidro se lako vadi pokretanjem čamca, ali je svakako vazno da razumeš šta je orepina i čemu služi.  Postoje tehnike za odglavljivanje sidara i bez orepine, spuštanjem alki po sidrenjaku ali su objašnjenja za to predugačka za forum.

Ako budeš nabavio brod onda možemo pričati i šire i duže  jh makar da teoretišemo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju