Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Delaware registrovana plovila
Misha D:
U Beogradu i okolini glavnu kontrolu i onu najnezgodniju vrsi carina. Ukoliko nemas registrovan brod i placenu taksu, ugovor sa marinom o zakupu, nepravilnosti sa brojem clanova posade i jos nekoliko razloga mogu konstatovati carinski prekrsaj i oduzeti plovilo do okoncanja postupka.
Prosle godine su od vlasnika marina trazili spisak plovila sa stranim zastavama.
Jer ima pokusaja da plovilo koje je stiglo na prikolici-kamionu, umesto da dodje na carinjenje u nadleznu carinarnicu po mestu boravka, neko spusti u vodu i "zaboravi" proceduru.
Misha D:
Ti si, naravno, stranac u Montenegro country i prema tebi nece primenjivati one zakone koji su prevashodno namenjeni kontroli domaceg stanovnistva zbog carinskih prekrsaja. U okolini najfleksiblniji su u Grckoj a najstrozi u Hrvatskoj i Sloveniji (pre nekoliko godina su Hrvati zaplenili skupu jahtu vlasniku Tv Pink zbog nekog prekrsaja, mislim da je bila pogresna Lista posade ili nesto slicno)
U Hrvatskoj su pred ulazak u EU doneli uredbu da ce zapleniti sva strana plovila vlasnika Hrvata ako ih ne prebace na domacu zastavu u roku od 5-6 meseci ili ih ne sklone van njihovih voda.
Pored te pretnje veliki motiv za masovnu preregistraciju bilo je i smanjenje svih troskova na 5% do određenog datuma.
Zbog hiljada takvih plovila notari su radili ludacki.
Iako se cini da je njihova drzava tu izgubila novac smanjujuci dazbine sa oko 25% na 5%, dosadasnje iskustvo je suprotno. Sada hiljade tako registrovanih plovila takse i registracije godinama placaju Hrvatskoj a ne Delaware ili Malti...
I da se vratimo na pocetak price: i kod nas ce sve manje biti prostora za razna snalazenja, cilj je da se sva plovila prebace sa strane na domacu zastavu ubirajuci carine i poreze , a kasnijim obaveznim registracijama dobijati dodatne prihode. Jedino nece biti smanjenja dazbina sa 25% na 5% ili mozda hoce.sajkaca
Markooo:
Hvala puno Miso, prespavao sam i odlucio da ipak necu te Americke i slicne varijante.
Pre ili kasnije ce i CG, i Srbija, menjati te zakone i onda cu juriti da uvozim plovilo.
Hocu da mi prvi brodic ostane u lepom secanju a ne da kupim brigu za buducnost.
Sacekacu da naidje neki bolji izbor jer sada bas i nisam najsrecniji izborom na nasim oglasima. Mozda i potrazim ove, recimo Holandija mi nije daleko ali oni imaju veliki izbor jedrenjaka a to mene nesto ne privlaci(divni su za gledanje ali deluju kao da ima dosta posla). Ja bih neki gliser koji ima vise mesta za udubno sedenje, napred ravno mesto za suncanje i pozadi onu platformu za skakanje.
U svakom slucaju lakse cu to naci u Nemackoj, Holandiji, Austriji nego u Srbiji. Kupim ovde i odmah uvezem.
BataVoja:
Kada sam ja uvozio čamac isto sam se malo interesovao oko strane registracije. Međutim shvatio sam da ima mnogo problema i da se to isplati samo za čamce veće vrednosti od 100.000 eur pa na više. Prema tome, preporuka je domaća registracija.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju