E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Drvene lađe

<< < (2/4) > >>

MiletaStamat:
Ko traži nadje. Verujem da će se uskoro pojaviti ladja po vašim kriterijumima i potrebama. Mogu samo da poželim da to bude što pre. Srećnooo!

Misha D:
razne priče se čuju oko održavanja drvenih plovila, uglavnom negativne.
U Srbiji ih ima malo, nekoliko komada i većina je na prodaji ( https://www.polovniautomobili.com/plovila/10981734/eigenbau ).
Pre 2-3 godine je u mojoj marini restauriran je drveni Grand Banks, izradjen od mahagonija.
Sada je u marini Kolorit na Savi (ako si u Beogradu možeš se raspitati tamo za taj brod, vlasnik je prijatan).
To je vrhunski kvalitet materijala i bilo je tu posla 5-6 meseci.
Drugi primer: poznanik je imao drveni jedrenjak Gulet, radjen u Turskoj. Posle desetak godina je bio prinuđen da ga samovoljno potopi na pučini Jadranskog mora jer više nije mogao da se izbori sa propadanjem drveta (kostao ga je preko 150.000e, pokusao da ga proda za 50.000e ali bezusesno, a zbog duzine od 15m vise nije mogao da placa marine)
E, sad: Grand Banks košta oko 600-800.000$ a Gulet 90-180.000 eur.

tangabravo:
Znam da turci najviše koriste Gulet a ovaj drugi model nisam sretao. Ja sam slučajno natrčao na jedan kod nas prilično redak model- prvi put sam ga video na berzi- Conrad- konstruktor je poljak a prave u Gdanjsku i rade ga i u mahagoniju i od stakloplastike i malo podseća na Gulet pošto je konstzruktor stajeću visinu u krmenoj kabini rešio podizanjem palube na krmi. Ja sam jedan našao u Varni i biosam u pregovorima , međutim kada mi je broker poslao sadašnje fotke odustao sam pošto je brod bukvalno urnisan , a sdavršeno mi je odgovarao jersu palube ogromne , i on je 14m , to je ovaj sa plavopm crtom , samo što su fotke od pre 15g

Misha D:
Ako te interesuje ozbiljna metalna jedrilica duzine oko 12-13m (mozda je i duza), metalna, odrzavana odlicno, radio je najbolji majstor kod nas Vasic iz Lacarka, opremljena za prekookeansku plovidbu, sada je u Grckoj na suvom vezu u Volosu.
Vlasnik je clan foruma Miljan, a cena je mnogo niza od realne vrednosti plovila i kolicine opreme koju ima.
Upozorenje: Miljan je izuzetno korektan ali brzo gubi zivce ako ga neko shvati neozbiljno.
Slika u prilogu nije sveza, sada izgleda jos bolje. Inace na ovom i ostalim forumima ima tema kako su Miljan, Kapetan, Zica i Sale SP plovili oko mesec dana od Beograda do Grcke i Crne Gore. Plovilo je sada na Nemackoj zastavi.

zankiki:
Vasić je naš najbolji majstor?
Razmem ja da hoćeš da pomogneš svom drugaru da proda jerdrilicu, ali kad je on poneo tu titulu i na osnovu čega?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju