E, ovako treba... > Brodogradnja
Pitanje i pomoc u izradim manjeg camca za mirne vode
STG:
Naziv teme je: "Pitanje i pomoc u izradim manjeg camca za mirne vode" sto i svi mogu da vide.
U dosadasnjim porukama su skoro svi izneli misljenje da je camac od tri metra i pogon elektro motora najbolje koristiti na, vec pomenutim u naslovu, mirnim vodama.
Slabiji motor i tekuca voda su naravno opcija (losa), ali ni brzi/jaci motor nije mudrije resenje.
Cak i ta stajacica moze biti jednako losa sa malo jacim motorm, setimo se Tikvare od pre par godina... 6589 http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,8275.45.html
Bilo kako bilo, svi smo punoletni i svako od nas ce doneti odluku o koriscenju camca prema svom nahodjenju, samo bi valjalo, jos jednom, napomenuti da je daleko od preporucljivog (mozda se to moze okarakterisati kao ugrozavanje bezbednosti, zivota i slicno...) ploviti tik uz brod od par hiljada tona, koji razvija brzinu i preko 30 km/h.
U prethodnim porukama je pomenuto i presecanje puta, a to ne vredi ni komentaarisati nakon svih nezgoda za koje smo culi i napora ljudi da se nesto promeni na bolje.
Izgleda da slabo pamtimo.
popeye:
Naslov teme je ozbiljan. Radi se o izradi plovila. Tako da bih se pridružio članovima koji te odvreaćaju, od izrade istog. U sopstvenoj režiji. To što ti imaš iskustvo u radu sa drvetom, daleko je od iskustva u izradi plovila.
Ako tebi narušava budzet 50 dolara za projekat, bez koga ne možeš da uradiš ni predračun, a da ne pričam o gradnji, onda je bolje da kupiš gotov camac. Iskreno ti kažem. Sa 50 dolara ne možeš da napraviš ni maketu.
Što reče broker neki kajak i 25648
zankiki:
--- Citat: STG 29, 11, 2018, 09:54:49 pre podne ---Naziv teme je: "Pitanje i pomoc u izradim manjeg camca za mirne vode" sto i svi mogu da vide.
U dosadasnjim porukama su skoro svi izneli misljenje da je camac od tri metra i pogon elektro motora najbolje koristiti na, vec pomenutim u naslovu, mirnim vodama.
Slabiji motor i tekuca voda su naravno opcija (losa), ali ni brzi/jaci motor nije mudrije resenje.
Cak i ta stajacica moze biti jednako losa sa malo jacim motorm, setimo se Tikvare od pre par godina... 6589 http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,8275.45.html
Bilo kako bilo, svi smo punoletni i svako od nas ce doneti odluku o koriscenju camca prema svom nahodjenju, samo bi valjalo, jos jednom, napomenuti da je daleko od preporucljivog (mozda se to moze okarakterisati kao ugrozavanje bezbednosti, zivota i slicno...) ploviti tik uz brod od par hiljada tona, koji razvija brzinu i preko 30 km/h.
U prethodnim porukama je pomenuto i presecanje puta, a to ne vredi ni komentaarisati nakon svih nezgoda za koje smo culi i napora ljudi da se nesto promeni na bolje.
Izgleda da slabo pamtimo.
--- Kraj citata ---
Ne znaš mnogo činilaca o ovome što je pisano, ali znaš da osuđuješ.
1. Umem da čitam i vidim koji je naziv teme. Sa obzirom da su mnogi izneli da je čamac tih dimenzija nestabilan, morao sam da napomenem da ne mora biti tako. Pre ovog nelta sam imao elan301, po kome nisam smeo ni da hodam da se ne bi prevrnuo. O sedenju na stranici se nije smelo ni razmišljati. Nelt300 je dosta teži čamac, ima drugačiji oblik korita, i po njemu se bez problema hoda, sedi na ivici, za razliku elana koji je u najmanju ruku nebezbedan. Dakle, budući plovilo-graditelj je dobio informaciju koji oblik čamca u tom dimenziji ima zadovoljavajuću stabilnost. Dakle - u temi je, a ja umem da čitam.
2. Ne znam šta je nebezvedno ploviti sa strane broda koji prolazi, i to ne tik uz njega, kako si pogrešno napisao, nego na 10-20 metara? Ko se boji talasa od pola metra, i mogu da ga prevrnu, njemu nije mesto na Dunavu, nego na nekoj plaži, u vodi do kolena, nikako ne dalje...
3. Presecanje puta je tog jutra pomenuto u šali, i da smo se tada trudili ne bi stigli da to uradimo (a ni u ludilu mi ne bi palo na pamet). Ali razumem, morao si iskoristiti sve što možeš da dokažeš neki svoj stav...
BTW, slažem se ostalima da je najbolja kupovina gotovog čamca, ima u toj dimenziji za 200-300-400e šta da se nadje po oglasima...
Drivee:
--- Citat: zankiki 29, 11, 2018, 10:29:20 pre podne ---2. Ne znam šta je nebezvedno ploviti sa strane broda koji prolazi, i to ne tik uz njega, kako si pogrešno napisao, nego na 10-20 metara? Ko se boji talasa od pola metra, i mogu da ga prevrnu, njemu nije mesto na Dunavu, nego na nekoj plaži, u vodi do kolena, nikako ne dalje...
--- Kraj citata ---
ha ha ha ha ha stri stri stri clap clap
Đorđe 021:
Naravno da ćeš sam odlučiti,šta i kako,na kraju balade.Bora ti je dao smernicu u skladu sa tvojim pitanjem,50 dolara je smešna svota za planove plovila koja su u praksi već dokazana.Razmišljati o pravljenju bilo kakvog plovila,bez predhodnog iskustva (pogotovo bez planova)je u najmanju ruku neozbiljno i opasno.Uvek je pametnije kupiti gotovo,od nekog ko već ima iskustva u izgradnji,na kraju krajeva to obično ispadne povoljnije.Opcija je kupiti i polovno,pa se na taj način eventualno uklopiti u budžet.Herojstvo na vodi nemoj ni da razmatraš, nikada ne mora ništa da se desi ali dovoljno je da se jednom poklope sve negativne i neželjene situacije i eto nas uplakanih. 114T
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju