E, ovako treba... > Enterijer
Protočni el.bojler
sceka:
Samo da nesto pojasnimo. Kolicina toplote potrebna da se zagreje odredjena kolicina vode se racuna na sledeci nacin:
Q = 4,2 * V * dT/ 3600
gde je: Q kolicina tolote u kWh; V zapremina u litrima; dT razlika temperatura na ulazu i izlazu iz zagrejaca (bojlera)
Da bi dobili vreme potrebno da se zagreje ta kolicina vode potrebno je da Q podelimo sa snagom grejaca u kW i eventualno pomnozimo sa 60 da bi dobili vreme u minutama ili kao formula:
t = 60 * Q / P ; gde je: t vreme u minutama; Q kolicina toplote u kWh a P snaga grejaca u kW.
Ako sve to primenimo na ovaj grejac dobijamo:
t = 60*((4,2*5*(60-15))/3600)/0,3 = 52,5min (ovo je proracun bez gubitaka tako da vreme moze biti i malo duze od ovoga)
Takodje terminoloski gledano ovo je standardni zapreminski grejac (greje odredjenu zapreminu vode) a ne protocni (kontaktni grejac koji prakticno trenutno greje vodu). Iz formula se vidi da je za protocni grejac potrebna velika snaga grejaca da bi uspesno radio a za zapreminski je potrebna daleko manja snaga grejaca ali zato dugo radi (greje).
hi
BataVoja:
Ja imam bojler od 30L koji se greje prilikom rada motora. Kad se ugreje motor, ugreje se i voda u bojleru. Topla voda bude i po dva dana ako se mnogo ne troši.
Drugi način zagrevanja vode je kad sam u marini i priključim se na 220V onda mogu da uključim zagrevanje vode na struju, ali je dosta sporo jer je neki slab grejač. To isto može i sa agregatom, ali ga ja nemam. Kad sam duže na vodi, upalim motor i za 10 minuta imam toplu vodu.
vepar:
--- Citat: Misha D 18, 11, 2018, 14:54:34 posle podne ---ode Truma u bankrot na osnovu izjave forumaša, šteta za firmu koja postoji mnogo godina sajkaca
--- Kraj citata ---
Ovo je onda klasican bojler kapaciteta 5l koji vuce 25A ne racunajuci gubitke na inverteru... a ako vec imas agregat i palis ga onda je bolji klasican bojler koji brze zagreje vecu kolicinu vode. Mada ima smisla i ovaj kada radi webasto, a kada ne radi u principu nam bojler ni ne treba. Ja sam cev koja sprovodi vodu na tus prekinuo i spojio sa bojlerom od 30l na krovu. Sunce preko dana toliko zagreje vodu da bude do uvece tople vode, koja bas prija kada zadje sunce. Ovo je po meni najbolje resenje za leto i prelazne periode, a kada nema sunca i kada je hladno nema nikakvu funkciju... plinski protocni bojler mi deluje kao najbolje resenje, jel ima neko iskustva sa ovako necim?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju