Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Moja Bela Ladja :)
zankiki:
Možda, nisam baš razmišljao o gabaritima, ali u momentima dokolice sam i merio, staje kod mene pod patos...
A kod Marisse je visina motora iznad radilice mnogo veći problem od ostalih ostalih dimenzija...
zankiki:
--- Citat: Terca 20, 01, 2021, 13:41:03 posle podne ---
--- Citat: zankiki 20, 01, 2021, 11:07:26 pre podne ---
2. Ono što se meni sviđa i što sam zagledao za ugradnju nije uopšte jeftino:
--- Kraj citata ---
Izbor, aosta nije loš 114 ali nije i najbolji, gabaritno
--- Kraj citata ---
A ubi mi sad radoznalost, šta je tvoj izbor 30-40KS ?
Terca:
pa sad, nisam baš birao za tvoj brod... ali ako me uvati ono moje parno pivo i počnem da gradim novi brod kakav bi sad hteo, unutra bi verovatno bio yanmar 3YM30AE
https://www.yanmar.com/marine/product/engines/3ym30ae/
zankiki:
Uhhh, lepo izgleda... I skoro duplo lakši od Vetusa...
Sa druge strane vetus je 4 cilindra, i dosta više kubika (1800 naspram 1250). Na papiru bi trebalo da je vetus malo mirniji.
Obrtni momenat skoro isti, kao i potrošnja od 1,7-1,8 litara pri 1800 obrtaja (max obrtni momenat). Sve u svemu dosta slični i ni sa jednim nema greške, definitivno.
Dora će nam oprostiti što mu kvarimo temu... A imao bi i on nešto da doda siguran sam, pošto se razume u motore.
Imam ja jedno pitanje na kraju: ako su im obrtni momenti i potrošnja skoro isti, šta nam onda realno znači više kubika kod vetusa? Kapiram da yanmar ima dobar obrtni momenat jer ima samo 3 cilindra pa je hod cilindara veći uprkos maloj kubikaži ili ja nešto ne kapiram kako treba?
Dora:
Nije to tako prosto poredjenje mada je najčešća zabluda kod automobilista. Potrošnja po kubicima ili po KS.
Ono što utiče a ima dosta faktora je prvo strategija ubrizgavanja (nema više karburatora) broj cilindara, dimenzije cilindara, hod klipa, konstrukcija čela klipa i glave to jest oblik kompresionog prostora. Mesto svećice, veličina pečurki ventila, broj ventila po cilindru, oštre ili tupe bregaste i još 100 krastavaca.
Svaka fabrika se trudi da ostvari isti cilj, što manje potrošnja uz što veći obrtni momenat uz što niže obrtaje. Uz pomoć tih 100 krastavaca svako dolazi do željenogrezultata na neki drugi način. Lada 1200ccm 13 litara, Alfa 3,2 V6 215ks, 10 litara :) Oba krš ubrizgavanje za jučerašnje pojmove :)
Savremeni dizeli su kako koji ali dosta pouzdani, verujem da sigurno mogu raditi duži niz godina bez nkog kvara ali obzirom na moje godine ja bih pre izabrao tako neku "Mančinu" ili Merca 190, 200 kome uopšte ne treba struja sem za anlaser a i to kad ubacim čegrtaljku ima da pali na potez :) Mnogo manje potencijalnih kvarova.
Iako mi je struka vezana za benzinske motore to sam teška srca izbacio iz glave kod brodića, dizel je zakon :)
Naravno za stabilne motore.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju