Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Moja Bela Ladja :)

<< < (107/123) > >>

STG:
Ono što mi baš nije jasno, što su mu stavili onu mrcinu od MAN-a, pa još šestaka od pretpostavljam 100 ili više konja. Kontam da bi na brod gabarita koje si ranije u ovoj temi naveo (8,5m i oko 4,5t), bilo sasvim dovoljno 30-40 konja.
[/quote]
Verovatno bi ovo bilo tacno ako govorimo o reci Savi, ali obzirom da je brod dosao iz Holandije moramo uzeti u obzir da je mozda "izlazio" i na reku Rajnu, a tamo je situacija po pitanju brzine protoka vode malo drugacija...

Dora:

--- Citat: George  16, 01, 2021, 08:46:14 pre podne ---Malo sam kasno primetio temu koja se uglavnom izdešavala još jesenaske, a tada baš nisam bio aktivan na forumu (plovilo se). Uglavnom ti čestitam na novoj lađi i želim puno lepih trenutaka na njoj, kako u plovidbi tako i na sređivanju i doterivanju. Ono što mi baš nije jasno, što su mu stavili onu mrcinu od MAN-a, pa još šestaka od pretpostavljam 100 ili više konja. Kontam da bi na brod gabarita koje si ranije u ovoj temi naveo (8,5m i oko 4,5t), bilo sasvim dovoljno 30-40 konja.

--- Kraj citata ---

Hvala :)
Što se tiče motora, ja sam gledao da bude do 60 konja,  većina ima Reno ili Mercedesa od 42-3 konja.
Zbog korone, ovaj je upao i motor je takav kakav je ali meni ne smeta, kad ga izvadim i stavim lakši i manji ima da napravim dole suteren a olakšaće se par stotina kila hahaha
Šalim se naravno, bez preke potrebe neću dirati motor sem izduva. I dalje ne vidim svrhu onih lončina od 100 kila komad...
Brod jeste tih gabarita što sam hteo onako orijentaciono ali ima 2 tone više od "predvidjenih"4,5T :)
STG je verovatno u pravu, sem Rajne ima tu i malo mora, nisam ni rekoplovac a kamoli moreplovac ali cenim da treba imati snage na buri ili talasima..

Sve u svemu,  rodilo se treba ga ljuljati :)
 Samo da malo ojuži da krenem na platformu...

calypso2:
Odlično što ima veliki motor sa velikim obrtnim momentom! Dugotrajniji, rasterećeniji,pouzdaniji,  jednak a možda u određenim uslovima i štedljiviji u potrošnji...Može se naći mnogo prednosti! 114

Dora:
Slažem se, od viška ne boli glava.
Što se tiče potrošnje ( to mi je nekako struka) teško ubedim ljude da jedan V6 3.2 litra troši manje od Korse kad se vozi po gradu upravo zbog obrtnog momenta... Sirota Korsa ga nema i stalno vija obrtaje...
Možda nekom bude zanimljivo..
Svi kažu motor od 100 ili koliko već konja, da ali to ima na krajnjim obrtajima a tada troši kao tenk i pravi virove u rezervoaru, cilj je krajnja brzina.
Obrtni momenat je ono što pokreće auto ili brod svejedno, znači da bi iz mesta krenuo treba odredjena sila, neko mora da ga gura :)
Svi znaju za ono dajte mi dobru polugu i oslonac i pomeriću zemlju.
Obrtni momenat je poluga na točku ili elisi svejedno.. Što je poluga duža (obrtni momenat veći) brod lakše kreće i kad se zadrži u idealnom obrtnom momentu (dužina poluge ne davi motor) tu je potrošnja najmanja.
Jak motor pogotovo dizel zbog konstrukcije ima maksimalni obrtni momenat na manjim obrtajima nego benzinac ili mali motor. Zato ne očekujem veliku potrošnju jer neće imati potrebe da predje  (lupam) 1500 brtaja za pun učinak a to onda dodje tih nekih 40 konja ali ima zalihe još 60 ako zafali :)

Što sam ja sad ovo pisao ne znam, ali ne škodi :)

zankiki:
Uz odgovarajuću elisu to bi moglo lepo da ide i na 1200-1300 verovatno... Videćeš dok zaploviš

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju