Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Moja Bela Ladja :)
Dora:
Novi dizel od 2 litre i novi benzinac od dve litre su nebo i zemlja, naravno na strani dizela... Čim se udostoje da sa benzincima (a počelo je polako) urade isti napredak kao sa dizelima ima dizelaši opet da plaču :)
Nidza:
Vezano za ova kormila, jel to za strujno oblikovano nesto ovako kao na sledecem linku (pod rednim brojem 04 - bulge rudder)?
https://boesch.swiss/en/innovation-by-boesch
Pod rednim brojem 05, imaju jos jedan trik, "izvlacivo" pomocno malo pramcano kormilo za manje brzine i voznju krmom.
Naravno i camci su interesantni, svi iskljucivo sa osovinskim vodom i kormilom, a izbor motora je iskljucivo izmedju V-8 benzinca i elektro pogona. E sad, drvo pa jos Mahagoni (a moze i neka druga egzotika po zelji kupca) pa cena... Ipak, interesantna plovila.
Dora, nije bitno da li je benzinac ili dizelas, bitno je da je motor "mali" i ako je mali, onda je i odrzavanje malo i cena odrzavanja i registracije je mala pa shodno tome, dobro je da je i camac sa takvim oblikom korita da lepo ide sa malim motorom i onda imas najbolju kombinaciju ako ti se ne glisira. Naravno, motor mali, ali ipak dovoljno snazan da je bezbedan u svim uslovima plovidbe i to je prava mera onda. Sto se tice vanbrodski ili brodski, ako "planiras" da se zadesis na vodi kad su ozbiljni talasi i nevreme bolji je brodski, a ako "planiras" da vozis samo kad je mirna voda, onda moze i vanbrodski (opet razlicite su skale sta su za nekoga ozbiljni talasi). Cenovna matematika izmedju brodski/vanbrodski je izgleda jedna velika misterija na koju niko nema precizan odgovor, a to i zato sto se to bitno razlikuje za camac koji neko ima decenijama spram nekoga ko ga ima godinama ili za nekoga kome pretezno stoji u marini spram nekoga ko puno plovi, a taj ko puno plovi, opet da li ide na jednodnevne izlete ili ide na visednevna i dalja putovanja. Najbolje da upoznas i porazgovaras od svake opisane fele sa po nekoliko ljudi, razmislis kojoj grupi pripadas i da poslusas njihove savete, jer ce oni biti adekvatni tvojim potrebama. Nikad se ovde nece ljudi sloziti oko toga, jer razlicito koriste svoja plovila. Ajd u zdravlje, udavih...
Nidza:
E pa eto i da dodam, kao vlasnik Z noge, ne preporucujem Z nogu jer zahteva malo slozeniji servis (citaj vise vremena), takodje, redovno izvlacenje plovila iz vode radi redovnog servisa jer je to ipak komad aluminijuma sa delovima od nerdjajuceg celika u vodi, a to ima svoje mane i korozija radi svoje, ako nista drugo, a ono po skidanju boje, a farbanje aluminijuma opet ima svoje boljke. Za camce koji se vade na prikolicu nakon koriscenja ili kratke sezone plovidbe, to i nije neki problem, ali ako planiras da boravis u vodi duzi period ili cele godine, onda Z noga nikako nije najbolje resenje. Opet, uz redovan servis, moze da traje jako dugo, ali cinjenica je da je spram osovinskog voda potreban cesci servis koji pri tome i duze traje.
Evo i odgovora ne jedno cesto pitanje, ali na koje mogu da odgovorim samo za moju Z nogu,a to je da ako se probusi jedina gumena cizma koju imam, morala bi da otkazu jos dva semeringa i cep ulja kopce da bi doslo do prodora vode u camac, a i to je pitanje jer je cep kopce iznad nivoa vode. To, naravno, ne vazi za svaki tip Z noge.
Dora:
Ma ne daviš, svako mišljenje ili savet je dragocen obzirom da sam teški pacer ali slušam. Uvek važi ono 100 ljudi 100 ćudi a 100 žena 200 ... Iskustvo je pored nauke i tehnike veoma bitna stvar. Imam iskustva što se čamaca na veslo tiče dovoljno u svim uslovima i nešto minorno sa pentom na dunavu, par puta. Z nogu bih izbegao zbog op0aske Mišine da će se potone ako pokida gumu što verovatno nije baš toliko jer ne verujem da bi konstruktor toliko rizikovao da pravi nesreću ali ima sigurno više održavanja nego glupa štangla koja ide na zamajac...
Za oluju ili talase... pa ne planiram da idem kao nordijski ribari u ribolov pa ih more valaj kao ljusku ali planiram da idem na par dana il ida idem u Segedin na kafu onako bez veze, čisto vožnje radi. Vreme može da se pokvari uvek tako da treba biti spreman :)
Zato što bih išao na kafu treba da nadjem kompromis, da ne ide kao baba na nošu ali i da ne troši preterano. Stoga sam razmišljao o dizelu mada ga ne mirišem baš najbolje na svetu...
Opet, u benzinca strpam gas i eto vožnje u pola cene :)
Terca:
Au bre... koliko pitanja i pisanja a ja kasnim sa mudrolijama.
Ovim brodevima što su ovde izlistani do Segedina i nazad treba 50 moto sati, pa ti lepo uzmi to u obzir kad razmišljaš o "kafici", ja obožavam kaficu u Segedinu.
Ako ti treba nešto brže onda ne može deplasmanac... a ako ti kupiš nešto značajno brže, onda ćeš ti biti prvi (ili među prva tri) koji je na takvom čamcu otišao u Segedin...
A ako ne kupiš nešto brže onda ukratko: pravo muško miriši na dizel, i koristi ga umesto dezodoransa, može i u kosu pomalo (a umesto afteršejva ide vinjak).
Iza toga ima brdo objašnjenja a za njih treba puno vremena, instant znanje je sublimirano u prethodni stav.
Ako čamac ne bude preveliki i ako nisi u stanju da zgotoviš u čamcu motor, vod i propeler ko svet, onda može i vabrodski (iliti kobojagi brodski) motor... ko što auto može da bude tojota prijus a može da bude i ford mustang.
I na kraju da dodam, što veći čamac, što veća kabina i što veći komfor, to manje pecanja, a kad pređeš granicu, a još uvek ti se peca, onda kupiš i mali čamac koji povučeš za sobom. E, na taj mali čamac ide vanbrodski motor.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju