E, ovako treba... > Aluminiumski čamci
Isplativost gradnje broda u aluminijumu
Jova:
Lep camac,otprilike toliki i mislim.U celiku mi je najlakse da radim,al treba mi natkrivena radna površina,treba ga peskariti,farbati vise puta i opet posle tri godine korozija svuda probije,pa jovo nanovo,raspremaj,šmirglaj peskari farbaj.Zato mi celik ne igra baš.Ako budem gradio gradicu sam bice mi zadovoljstvo.Nema veće sreće kad covek nesto postigne sam svojim umećem i trudom.Ako sve placam ne isplati se,onda bolje da uzmem kredit i kupim gotov. Hvala na ponudi planova,otom potom.
zankiki:
Ako pričamo o isplativosti, mislim da je ipak mnogo isplativije kupiti polovnu plastiku od preko nego praviti. Ruke su tu najmanja stavka.
Ako pričamo o zadovoljstvu, onda cena i isplativost i nemaju neku ulogu. 114
BORA-D.T.D.:
Jovo, podrzavam svaku samogradnju od ljudi koji pre svega vole to da rade pa tek posle toga dolaze drugi razlozi.
Ako smem da predlozim, to je da pre nabavke plana i materijala dobro isplaniras sta ces i kako da radis.
Posto si odabrao aluminijum, verovatno si upoznat da je izbor projekata na internertu relativno skroman u odnosu na dizajnere za materijal sper-epoksi. Od tog skromnog izbora vecina dizajnera nudi samo planove sa kitom (izrezani delovi) sto je jako skupo pa ti verovatno nece odgovarati.
Dale, moras odabrati : velicinu plovila, tip plovila (gliserski, poludeplasmanski ili deplasmanski trup), sa kabinom ili otvoren, vrsta pogona (brodski ili vanbrodski) itd.
Predlazem da dobro proucis iskustva dobronamernih, iskusnih i cesto strucnih graditelja koja se mogu naci na forumima. To ce izostriti tvoje kriterijume u pogledu sticanja novih saznanja sa ciljem da se izbegnu moguce greske.
Cesto posecujem forum www.boatdesign.net pa cu citirati odgovor upucen buducem graditelju iz Turske (uz pomoc Google prevodioca) citat: ,,Da li znate da radite sa alumunijumom? Znanje zavarivanja nije dovoljno. Siguran sam da ce vam biti savetovano da je sperploca pogodnija za izgradnju takvog camca." kraj citata.
Ova tema me podstakla da napravim stvarnu kalkulaciju posle sedam godina gradnje HMD 19. Objavicu je sutra na ovom forumu u temi HMD 19.
Mogu da kazem da stvarna cena iskoriscenog materijala iznosi oko 3.000 E umesto 5.000 E koliko sam planirao 2011god.
Tebi Jovo takodje zelim da gradnju zavrsis sa manje novca nego sto sada planiras.
MiletaStamat:
Jovo, ne znam da li ti je neko već predložio, ali ako si u prilici prošetaj do Ugrinovaca, radionica http://www.alunautika.rs/, vlasnik je naš drug sa foruma Kempi. On izradjuje čamce od aluminijuma. Mislim da ćeš od njega dobiti prave i konstruktivne savete, šta, kako, koji materijal, koliko novca, a možda kod njega nadješ i kakav dobar projekat čamca koji će zadovoljiti tvoje prohteve.
Zoran T:
Za bilo koji metal treba ti bar improvizovano natkrivena radionica a za drvo ili sper zatvorena...od bilo kog materijala da radis napravi se po tvojoj zelji i potrebi projekat ili izaberes od gotovih ponudjenih i krenes...dal se nesto isplati ili ne na kraju manje vise dodje na isto...isto tako sve mora da se odrzava...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju