Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Nizak vodostaj - Novi Sad

<< < (54/86) > >>

MiletaStamat:
Lepo objašnjenje, što reče Vepar da se nešto lepo i nauči. Kod mene u rodnom mestu na Plavskom jezeru ima jedan takav izdan, možda ih ima i više,ali ne znamo gde su. On je poprilično dubok okruglog oblika, i mi smo ga zvali Bunar, iznad njega je voda znatno hladnija nego u ostalom delu jezera. Nisam znao da se to zove i izdan.

zankiki:
Izgleda da sam ovaj put debelo promašio sa prognozom, što i nije toliko loše  thumbup

Terca:

--- Citat: MiletaStamat  25, 05, 2019, 09:09:35 pre podne ---Lepo objašnjenje, što reče Vepar da se nešto lepo i nauči. Kod mene u rodnom mestu na Plavskom jezeru ima jedan takav izdan, možda ih ima i više,ali ne znamo gde su. On je poprilično dubok okruglog oblika, i mi smo ga zvali Bunar, iznad njega je voda znatno hladnija nego u ostalom delu jezera. Nisam znao da se to zove i izdan.

--- Kraj citata ---

kokanda nisam bio precizan: izdani (reč ženskog roda, "te izdani" u množini, "ta izdan" u jednini) su podzemne vode, sloj vode ispod površine zemlje, makar površina bila ispod reke. Svaki bunar crpe vodu iz izdani.

Ono što mi vidimo ili smo otkrili su izvori vode, (mesta gde profil reljefa preseca izdan)... i u oba ovde navedena slučaja to je udubljenje u koritu reke gde voda izvire... podvodni izvori.

Drivee:
I onda, kada nadjes takvo mesto, kada Dunav ode u depresiju a zvezda ugreje leti, tu pecati soma. Obozava takva mesta, gde je voda dublja, hladnija..

LSI:
Терца,

Често ми постављаш задатке, а да тога и ниси свестан. Тако и овог пута, овим објашњењем појма "издани", за који си навео да је именица женског рода.

У први мах, упитао сам се: "Шта му би? Откуд женски род?"

А онда прелистам мало и видим - стварно, пише женски род!
Прочитам мало више и видим да је текст писао неко ко се разуме у хидрологију и да би му требало веровати, а онда нађем у неколико текстова да аутори мешају мушки и женски род.

Наставим да копам и наиђем на један текст из геологије у коме пише ово:

"PODZEMNE VODE

Deo vode koja padavinama dospe na površinu kopna, ponire u unutrašnjost Zemlje zahvaljujući gravitaciji.

Poniranje vode moguće je kroz rastresite šljunkovite i peskovite naslage, kroz naslage i pukotine u krečnjacima, a kada voda dođe do nepropusnog  sloja, zaustavlja se i ispunjava sve šupljine u pesku, šljunku i drugim stenama.

Tako nastaje izdan - mesto koje je potpuno ili delimično puno podzemne vode, voda se tu zaustavlja i akumulira."

Нисам још пронашао да се овим баве аутори језичких недоумица и људи који се баве тзв. дублетима, изразима који се могу разликовати и понекад имати и различита значења.

Да не дужим, мени се више допада да именицу "издан" третирам као именицу мушког рода, са значењем "извор".

Реч "издани", као именицу женског рода, у истом значењу, препустио бих стручним круговима који себи и иначе често дозвољавају да се оглуше о језичка правила.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju