Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Nizak vodostaj - Novi Sad
alexdja:
Pa isto kao reč "neman" npr...
dell_mare:
--- Citat: MiletaStamat 25, 05, 2019, 09:09:35 pre podne ---Lepo objašnjenje, što reče Vepar da se nešto lepo i nauči. Kod mene u rodnom mestu na Plavskom jezeru ima jedan takav izdan, možda ih ima i više,ali ne znamo gde su. On je poprilično dubok okruglog oblika, i mi smo ga zvali Bunar, iznad njega je voda znatno hladnija nego u ostalom delu jezera. Nisam znao da se to zove i izdan.
--- Kraj citata ---
Gde je to rodno mesto? Ja sam iz Berana. Takva mesta se zovu i "vrulje" i "oka" a potiču od podvodnih u ovom slučaju sublakustrijskih (podjezerskih) izvora koji dobijaju vodu sa okolnih planina posebno ako su građene od krečnjaka kao Visitor iznad Plavskog jezera. Voda je hladna jer ne stiže da se zagreje jer ne teče površinskim putem. Inače otkriva se metodom trasera, tj bojenja na mestima gde ponire. Što se tiče izdani, to je ono što je objasnio LSI s tim da postoji freatska (plitka) i arteška (duboka, međustenska).
zankiki:
--- Citat: vepar 28, 02, 2019, 11:10:01 pre podne ---Ako bude kopanja Vepar casti prase na nekom od ostrva! Vi se pobrinite za hleb, salate i cugu ;)
Hajde malo vise informacija... daj, daj daj...
--- Kraj citata ---
Čisto da se ne zaboravi hvauWJRFKLADSHF hvauWJRFKLADSHF hvauWJRFKLADSHF hvauWJRFKLADSHF
vepar:
Obecanje ostaje, zakazite termin i mesto na Dunavu! ;)
zankiki:
Sa obzirom da u Nemačkoj opet raste, imaš fore do avgusta da se spremiš, jer izgleda da skoro nećemo pristajati na ostrva!
Doduše, možemo da organizujemo drugi krug pogađanja vodostaja, ko bude najgori donosi cugu ha
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju