Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Nizak vodostaj - Novi Sad

<< < (37/86) > >>

vepar:
E pa sada mi nije jasno kako to da na stanici Mohács u roku od 6 dana vodostaj porasti oko 2m a na stanici nizvodno Duna
Aljmas svega pola metra?

zankiki:
Ja pratim ovo već mesecima:

https://www.weather2umbrella.com/vremenska-prognoza-nemačka-sr/mape

https://www.weather2umbrella.com/vremenska-prognoza-austrija-sr/mape

Na osnovu toga sam dao prognozu nekoliko dana ranije pre nego su i počele kiše  sajkaca sajkaca sajkaca

zankiki:

--- Citat: vepar  25, 10, 2018, 14:11:20 posle podne ---E pa sada mi nije jasno kako to da na stanici Mohács u roku od 6 dana vodostaj porasti oko 2m a na stanici nizvodno Duna
Aljmas svega pola metra?

--- Kraj citata ---

Nije nego metar i po, sa -40 na +90

vepar:
Moja greska... sve jasno!

Terca:

--- Citat: zankiki  25, 10, 2018, 14:25:31 posle podne ---
--- Citat: vepar  25, 10, 2018, 14:11:20 posle podne ---E pa sada mi nije jasno kako to da na stanici Mohács u roku od 6 dana vodostaj porasti oko 2m a na stanici nizvodno Duna
Aljmas svega pola metra?

--- Kraj citata ---

Nije nego metar i po, sa -40 na +90

--- Kraj citata ---

A još je važno ako vas tema jako interesuje da pratite proticaj (protok) vode (veličina koja se meri i izražava u m^3/s) jer sva voda koja prođe kroz gore mora proći i kod nas, i taj protok je jednak brzini kretanja vode pomnoženoj sa poprečnim presekom profila reke... pa ako ste hidrolog znate da izračunate koliko će da padne kiše u slivu dunava (i bilo koje pritoke) i koliko otprilike treba da se ona ocedi u korito (da poraste proticaj), pa kako na primer  izgleda 880 kubika u sekundi u Budimpešti, kako izgleda 250 kubika u sekundi Drave u Osijeku, a kako će da izgleda zbir 1100 kubika u sekundi u NS kad stigne... to su recimo današnje mere.. i na osnovu toga se daje prognoza... ovo je jako pojednostavljenje, da ne tupim previše, neko će se hvatati za svaku reč...

pa onda ako ste amater, dobra je gruba aproksimacija da se ukupna promena vodostaja u pešti deli kod nas (u ns naravno) sa 4 (a i dođe za 4 dana zakašnjenja), a promena  u Bezdanu sa 2, (i to pod uslovom da Drava ne divlja, i to dođe u NS za reda dva dana).

ovo poslednje je iskaz koji često koriste "veterani", jer danas svi prate vodostanje na internetu  i to uzvodno grandpa

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju