Nautika opšta... > Nautičke reportaže

Dunav, Tisa, Begej, DTD, Dunav za 1. Maj

<< < (8/9) > >>

vepar:
Pa da nastavim... Sutradan nakon borbe sa travuljinom i kombajniranja nas je čekala lagana i kratka plovidba do triangla kod Karavukova. Kada smo uplovili u veliki kanal zaustavio sam se na 5 minuta i zaronio da proverim osovinski vod i kormilo da li sve stoji na svome mestu i da li ima još ostataka trave. I ako znam gde tačno stoji nož i ako sam bio ekstra oprezan uspeo sam da se posečem samo što sam ga dotakao. Neverovatno koliko je to oštro i nakon godinu dana u vodi, oštrije je od bilo kog brijača! Trave nije bilo... U jednom momentu sam u daljini ugledao samohotku koja nam ide u susret, pokušavao sam da stupim sa njom u kontakt preko radio stanice ali bezuspešno, odgovora nije bilo... Kapetan nas je uočio na vreme i toliko se pribio uz suprotnu obalu da nam je ostavio više od polovine kanala,usporio je i mimoilaženje je proteklo uz mahanje i osmehe. Tek kada smo ga prošli sam shvatio da je  on zaorao po dnu jer je za njime ostao dugačak crni trag od mulja koji je podigao. Kroz nekih 25 km od Ruskog Krstura smo stigli do triangla kod Karavukova, koji je stvarno velik i prelep. Obale sa strane Bogojeva (preko puta Karavukova) su lepo održavane a ovce su se pobrinule da trava deluje sveže pokošena  jh thumbup Tu se nalazi i jedan zidani objekat koji sada pripada udruženju ribolovaca, ali i jedna splav-kafana koja je veoma simpatično uređena a osoblje je više nego ljubazno. Kafana ima i hranu, čak i u ovako rano proleće... Nisam puno cunjao okolo jer sam morao na 3-4 sata da se vratim u realnost i da ugasim open CPN na računarau i da zaronim u exel tabele, mail i da obavim 3 sata telefonskih razgovora... Neverovatno je koliko se čovek brzo odvikne od posla i koliko zarđa za samo nekoliko dana nerada.. Ovo mi je palo teže nego prevođenje u Bečeju i trava u Ruskom Krsturu zajedno... Noć smo proveli na ovom prelepom mestu uvezani za klinove... U toku noći me je probudila samohotka sa baržom koja se sidrila preko puta nas, u onom mrklom mraku i potpunoj tišini deluje poprilično sablasno  eek

vepar:
7. dan je počeo uobičajeno kafom i rakijom, ali pomalo ubrzano jer nas danas čeka poslednje prevođenje na ovom putu i preko 70 km plovidbe! Na ovom trianglu stoji znak prevodnica Bogojevo 10 km za koji su mi lokalci rekli da je netačan i da ima svega 5-6km do prevodnice, ispostavilo se da su u pravu za nekih 5,5 km stižemo u prevodnicu i dočekuju nas već otvorene kapije. S obzirom da mi se brodovi već danima ne odazivaju na radio stanicu zamolio sam prevodničara da upali svoju kako bih proverio da li je moja ispravna. Inače svi do jednog prevodničara drže ugašene radio stanice i od komunikacije na 16. kanalu nema ništa. Ustanovio sam da moja radio stanica radi i da se odlično čujem ali mi je prevodničar objasnio da se u kanalima ne koristi 16. kanal nego 12. kanal. Na žalost to nisam nigde ranije pročitao i zato mislim da je ovo veoma važna informacija ako je tačna. Ja na svojoj čak nemam ni isprogramiran taj kanal, a ne znam ni koja je to frekvencija. Dunav stvarno deluje veličanstveno posle 6 dana kanala i Tise! Prava muška reka, moćan, brz, ogroman, izaziva strahopoštovanje! Košava i dalje na granici da smeta, ali stalno te tera da razmišljaš gde je sledeće mesto gde bi se mogao sakriti ako se razgoropadi. Nizvodna plovidba nekako uvek brže prođe od uzvodne, brzo se smenjuju mesta a Navigacija je opet dobila svoj pun smisao... Prolazim po drugi put pored Vukovara i baš mi je krivo što ne svratim, marina im je prelepa, a i grad mi se dopada, ali ipak neću da rizikujem da doživim neku neprijatnost sa sve porodicom. Dunav nas nosi brže nego što sam planirao tako da izvlačimo prosečnu brzinu od 14 km/h na 1850 obrtaja. Uskoro uplovljavamo u Tikvaru gde pristajem na mesto koje već zovem svojim. Ovde se osećam domaće i imam utisak kao da sam stigao kući. Bezbednost, lepota i neki poseban šarm ovog jezera me oduševljavaju. Nas i brod je prepoznao Latin inače član našeg foruma pa smo se upoznali i ovim putem mu se zahvaljujem na gostoprimstvu i dobrodošlici. thumbup

vepar:
8. dan je konačno osvanuo bez vetra! Posle jutarnje rutine napuštamo Tikvaru i veoma brzo prelazimo tih 40 km do Novog Sada... Pošto je dan bio prelep a nama se nije išlo kući doneli smo odluku da ostatak dana provedemo na ostrvu sa Sremske strane nekih 10 km uzvodno od Novog Sada, poznatog kao plaža "kod trećeg špora". Ovo mesto je predivno i ima lepu peščanu plažu, ima i dubine za pristajanje, naročito blizu samog špora sa njegove nizvodne strane, ali je celo leto okupirano vikend nautičarima, čamcima, skuterima i kamperima... Tako da je sada pravi period kada ga treba posećivati pošto još nema gužve a plaža postoji i na visokom vodostaju... Ovde su bila već vezana dva broda, a posada jednog od njih nas je pitala čim smo stigli kako je bilo na putovanju, jel se sada plovite od Bogojeva? Bio sam zaprepašten, kako oni znaju da mi plovimo već danima a odgovor je bio kratak i logičan - FORUM  6589 Posle ručka i popodnevne dremke nastavili smo do našeg kluba i sigurnog veza  kgk kgk kgk

srsa:
Драго ми је да је све прошло како треба без неких већих проблема и да сте уживали на путовању.  114  Сада кад си свео утиске, занима ме анализа колико км си препловио, просечна брзина, колико горива си потрошио....   clap  clap  clap  114

zankiki:
Koliko se sećam, kad sam prolazio tuda pre par godina, 10-ak km nizvodno od prevodnice u Bogojevu je bila jedna prelepa peščana ada, uz koju se moglo pristati i po velikom vodostaju (ako me pamćenje služi, tada je Novi Sad bio oko 400)...

Planiram sada tu i prenoćiti, ukoliko postoji i ukoliko je na istom mestu...  sajkaca

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju