Opšta...Tu smo... > Stigao sam !!!
Kabe Nautica - Razvigor
petar_kozic:
Kabe, sredio si sve tip-top, sada si i potpuno legalan. Sezona može da počne, samo da vreme dozvoli
Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Kabe:
Hvala Pec!
Valjda će da ogreje do decembra bongo
Bio sam juče do Grosa, nema više bokobrana, nestalo. Sledeće nedelje idem da servisiram motor (10 radnih sati), pa ću da pokupim ako su stigli. U međuvremenu sam pazario mačak sidro od 4KG i 30 metra konopca da se nađe uz njega :)
Instalirao sam nosače ze hladne napitke, naočare, kao i muziku :) , planiram još jedan da ubacim da se nađe, ova dva su super legla. Jedan na pramčanoj ogradi, jedna na držaču prema krmi.
Za muziku je zadužen JBL Flip koji je uvek na visini zadatka :)
Instalirana i zvučna signalizacija :) BIP BIP
Kabe:
Nakon razmišljanja o tome kako rešiti "elektrifikaciju" na čamcu, došao sam na neku "inovantnu" ideju koja se u praksi pokazala veoma dobro.
Nakon razmatranja uređaja u ovoj temi, odlučio sam da pazarim nešto takvo umesto standardnog akumulatora i koristim ga za napajanje na čamcu.
Kako nisam bio siguran da će to u praksi funkcionisati, odlučio sam se za jeftiniju varijantu kineskog proizvođača po ceni od 4500 dinara:
Ideja je bila da se na ovu bateriju povežu i koriste:
- Pumpa za izbacivanje vode iz čamca
- USB i upaljač port koji je izvučen na krmenom delu
- Led rasveta
Kupljena je pumpa:
Uskoro ću pazariti i neko led svetlo po svojoj meri.
U okviru krmenog suvog boksa napravio sam poseban izolovan prostor za bateriju i ostale "gedžete" iz te oblasti.
Pumpa je testirana u realnim uslovima. Priključuje se na 12V priključak koji služi za startovanje motora kod baterije. Nisam testirao maksimalnu autonomiju, ali je radila do sada ispumpavanje u kadi u dužini od 20 minuta bez prestanka.
Poručio sam iz kine konektore kako bih u buducnosti napravio elegantnije povezivanje pumpe na bateriju jer sada koristim klesta za startovanje motora kojima "ugrizem" kablove stri.
Kako je poslednjih dana vreme dosta kišno, postalo je neprijatno po hladnom vremenu zagaziti do krme i krmenog boksa kako bi se startovala pumpa, te sam razvukao do pramca kabal, na koji se povezivanje vrši maltene sa obale, tako da smo i taj slučaj elegantno rešili.
Kada je reč o samoj bateriji, očekivao sam minimum duplo ili troduplu veću autonomiju od trenutne (konkretno govorim o punjenju uređaja), ali završiće posao za sve potrebno. Voleo bih da testiram i skuplje varijante tipa Einhela koji bi bio moj izbor da sam se odlučio za skuplju opciju.
U svakom slučaju, postoji uvek opcija dodavanja standardnog akumulatora po želji, ali smatram za sada to nepotrebnim, a bateriju veoma praktičnom u upotrebi i na čamcu, i u njegovom neposrednom okruženju - plaža, priroda.
STG:
Dakle, pumpa nema neki svoj boks u krmenom piku, vec se po potrebi vadi i koristi?
Kabe:
Ne, naprotiv. Ima i na fotografiji je iznad. Ona je tu stalno smeštena i iz nje ide kabal za napajanje. Po želji može se napajati baterijom koja se povezuje (smeštena je) u krmenom delu, ili je kod vlasnika koji dođe i poveže napajanje na pramcu bez da ide do krme i gazi vodu.
Baterija je inače malo većih dimenzija od eksternog HDD-a, pa staje i u džep veoma lako :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju