Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Преглед чамаца у 2018. години

<< < (20/42) > >>

Misha D:
zaboravih još jednu stvar koju će tražiti kod prve registracije plovila iz uvoza: moraće da ima CE oznaku na pločici, tj.cerifikat ako nije naznačeno na pločici.
E,sad kako će tretirati domaću "brodogradnju" u vezi toga i ko može da ga izda i koliko će koštati taj CE papir videćemo. 25648

Nije deo ove teme ali kao obaveštenje i primer da se i u Grčkoj ipak primenjuju neki propisi (doduše ređe i fleksibilnije nego u drugim EU zemljama).
Oni koji drže plovila stalno u Grčkoj, a to bude duže od 18 meseci neprijavljeno, plaćaju kazne od 2.500-5.000eur.
Vlasnik ovog foruma, Kapetan, bi trebalo da vodi o ovome računa kao i ostali. 7645218764198

budens72:
Sve,sve ali ne zelim i necu da prihvatim da je nautika skup hobi...ne mora da bude...
sve spram mogucnosti....
ovde neki ocigledno likuju nakaradnim Zakonom jos nakaradnije vlasti

pa cekajte gospodo... neko vozi Juga a neko mercedesa.... ali i jedan i drugi voze !!!

oblak:
Naravno da ni jedan hobi ne treba da se oporezuje posebnim zakonima jer se mora razdvojiti komercijalno od nekomercijalnog. Opet se vracam na Holandiju i Nemacku koje su visokorazvijene zemlje i ne oporezuju samogradnju ako se postuje odredba da se ne moze vise od jednog plovila graditi u roku od 3 god. Na taj nacin su sprecili malverzacije da se samogradi radi sticanja finansijske dobiti.

Uredbe koje se donose u nasoj zemlji su cista pljacka da bi se zadrazo status prezivljavanja a poreska osnovica rasirila na sto veci broj oblasti. Tako nesto nije odrzivo na dugi rok jer se nece jos dugo taj ponosni Srbin zadovoljavati sa "leba i rijaliti programa".

Vec digo godina  elita na vlasti koju mi ovde nazivamo drzavom ne radi nista sto bi bilo po meri gradjana vec po meri krupnog i sumnjivog kapitala. 200 mil. evra se subvencionise azotara, 24 mil, evra se subvencionise Fiat a svi oni otpustaju radnike a iz budzeta dobijaju nas novac, jos  to sto imamo plovilo za pecanje da ne bi skrenuli s razuma, nazivaju viskom novca i luxuzom.

To dragi prijatelji nije prica o politici jer u nasoj zemlji politika i ne postoji vec igra muljatora sa nama i opsta zamena teza, Kao  i BG H2O sto se predstavlja kao projekat od znacaja a svodi se na biznis malog broja ljudi da izgradi a zatim izvuce dobit iz prodatih nekretnina.

Opste dobro je mogao biti beogradski centralni park sa svim sadrzajem poput Kosutnjaka ili Ade pa da bude na korist svig beogradjana a ne samo male grupe ljudi. Isto je i sa pricom koja nas ovde skoro sve pogadja u smislu nerealno visokih registracija, raznih malverzacija od Kapetanije do osiguravajucih drustava koje nam nista i ne osiguraju a moramo da platimo. I do sutra bi mogli nabrtajati sta je sve lose u trulom sistemu. Ravnogorac, niko ne proziva narod, narod je sisao s razuma od gluposti elite na vlasti vec se borimo protiv digitron zakona koji nas pljacka i otezava i tako tezak status.

Uskoro nam plovila i nece trebati jer su reke pretvorene u kanalizacione sisteme, naravno u ekologiju se ne ulaze ni dinara od nasih para koje placamo , veliki sistemi se ne teraju da rese otpadne vode, Azotare i ostale ale zagadjivacke se i ne pomenu u izvestajima Saveta z a zastitu zivotne sredine. Uostalom Laza je postavio temu http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,16098.msg163219/topicseen.html#new pa se zapitajte gde idemo i kome ce ova zemlja ostati posle nas.

DuleN:
Ja ne znam kako to nautika ( ili plovidba, ili uzivanje na vodi, kako god ga nazvali...) nije skup hobi? Ili sam ja nesto otisao u aut... sha
Ajde da ne racunam sumu koju sam dao za camac i motor i gledam samo tekuce troskove...
Posto vodim neku evidenciju troskova za plovidbu, evo kako to izgleda za poslednjih par godina na godisnjem nivou:
- 2014....1200 eur
- 2015....1470 eur
- 2016---2700 eur ( ovde je 800 eur otislo samo za generalku motora)
- 2017---1600 eur
...
Planski troskovi za svaku sezonu plovidbe su mi negde cc 800 eur. U ovu sumu ulazi: registracija plovila, konzervcija motora i prolecna promena ulju ..., troskovi marine, troskovi goriva na camcu i troskovi goriva za dolazak u marinu i povratak kuci. Sve ovo sto je iznad toga su neki neplanski troskovi, ali kao sto se vidi uvek ih ima i to izlazi na jednu solidnu sumu. Recimo, 2016 godina mi je bila katastrofalna... Slomio sam dve elise, izgubio dva sidra, radio generalku motora, oluja mi je pokidala bokobrane...
Kad na ove sume dodam cascavanja u marini, rostiljanja,... to verovatno postaje dosta deblja suma, pa nikako ne mogu reci da je ovaj moj hobi jeftin.

budens72:
ja sam napisao da ne mora da bude....
zavisi od mogucnosti i koliko smo bahati...
moji troskovi godisnji cca 450-500 evra... svako slobodno vreme na vodi... na more ne idem...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju