Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Преглед чамаца у 2018. години
Misha D:
-promenio se propis: sada se može registrovati plovilo samo u kapetaniji koja pokriva tvoje mesto stanovanja
-kapetan te kapetanije se nije promenio, suspendovan je sa tog mesta oops
LSI:
Занимљиво је прочитати све што смо писали у овој и у другим темам које се баве проблемима с којима се суочавамо приликом регистрације.
Свима нам је, обично, тешко да будемо објективни али неко ко све ово прочита, а нема личног интереса, може да изведе једноставан закључак: код нас много тога не ваља и много тога треба мењати и побољшавати.
Са стране државе, потребно је учинити напоре:
- да сваки закон буде праћен свим пратећим документаима, упутствима и правилницима;
- да у свим капетанијама на исти начин примењују важеће прописе;
- да систем наплате такси и пореза учини праведнијим и логичнијим.
Кад је држава у питању, задржаћу се на те три ствари. Само то да држава уради, свима би нам било много лакше јер:
- не би било простора за неразумевање, расправе и тражења "обилазних" решења;
- не би људи једну исту ствар на различите начине завршавали у било којој капетаниј;
- изменом садашњег система који не би луксузом проглашавао пловила стара више деценија, од којих је далеко највећи број склепан по мајсторским раионицама, дошло би се до тога да власници не би, овако као сад, на сваки начин избегавали обавезу плаћања.
Све то није ни мало лако и једноставно изменити, али мислим да ми, кроз рад нашег удружења наутичара, треба да се сконцентришемо на ова три проблема и да покушамо да за сваки понудимо неко решење које би било прихватљиво великој већини власника пловила.
Већ у коментарима у овој теми, појавило се неколико занимљивих идеја и размишљања.
Зашто свако од нас, ко је овде писао о нечем, не би то мало сложио и уобличио и доставио на адресу удружења mojaladja@udruzenjenauticara.org, да о томе поразговарамо и формирамо заједничке предлоге?
О томе које проблеме видим с ове - наше - стране, требало би ми мало више времена и простора.
Ипак, истакао бих оно што ће нам бити највећи проблем, а то је наша навика да све што дође од државе дочекамо на нож и на сваки начин покушавамо да заобиђемо и избегнемо.
Ваљда је то последица тога што деценијама држава не поштује нас као грађане, кориснике услуга државе, што је довело до тога да ми грађани не поштујемо и покушавамо да изиграмо државу.
Кад с тим рашчистимо и прихватимо да у једној држави постоји власт коју треба испоштовати, имаћемо и морално право да од те исте државе тражимо да и она поштује нас и слуша шта имамо да јој кажемо.
Хајде да се сви мало потрудимо па да наше уживање у бављењу наутиком буде потпуније.
Drivee:
Sad dodjoh iz kapetanije. Polaganja nema do Marta sto znaci da lekarski mogu da bacim. Sto se tice registacije mog camca Liman, nema problema ali covek kaze, ostavi to za januar pa ces registrovati sve na 3 godine. Znaci, registracija ide svakih 3 godine. Placamo odjednom registraciju koja traje 3 godine. Bice novi cenovnik uskoro..
zveki66:
Da li to znaci da ce za nesto sto bi placali jednom godisnje x 3 godine sada po novom da nam uzmu pare odjednom na gomili. Sasvim mi je svejedno da li cu camac da registrujem svake godine ili jednom u tri godine ali mi nije isto ako moram sada da izdvojim odjednom iznos za tri godine unapred. kuku
hbojan:
Mozda dozvole u III rate da se plati ha ha ha ha
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju