Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Преглед чамаца у 2018. години
Bećar:
Predlažem, za ubuduće... Da se komentarisanje zakona, prava i obaveza službenih lica, vrši uz obavezan citat člana tog zakona. Sve ostalo treba ignorisati ili izbrisati. Ljudi se dovode u zabludu.
Ja sam pre dve godine zaustavljen i legitimisan. Pre mesec dana mi je stigao poziv za sud... Nema one čuvene ` zastare `predmeta. Napravio sam grešku i platiću kaznu.
Ne dovodite ljude u neprijatnu situaciju pogrešnim savetima.
budens72:
Ja ne znam sta nije jasno po pitanju sta je camac sa kabinom a sta jahta ili brod???
Lepo vam pise u plovidbenoj "camac sa kabinom" ..nigde se ne pominje ni brod ni jahta te je prosto i jednostavno shvatiti gde vam je plovilo svrstano...
E sada ima ono drugo...svi bismo voleli da nam camce zovu jahtama jer Boze moj nije isto kada neko kaze onaj ima camac sa kabinom i kada kaze ej onaj ima jahtu... :) :) :)
Zoran T:
Tu nesto ne stima sa tih 100m3 ili max 100 bruto tona i 12 putnika...100 BT je brodina a ne jahta...komsije su to ogranicili na 10 i 15 BT...
LSI:
--- Citat: Zoran T 11, 01, 2018, 11:17:59 pre podne ---Tu nesto ne stima sa tih 100m3 ili max 100 bruto tona i 12 putnika...100 BT je brodina a ne jahta...komsije su to ogranicili na 10 i 15 BT...
--- Kraj citata ---
Зоране, то код нас није добро урађено.
Ми смо по много чему специфични и много тога код нас у овој области још треба променити.
Гледао сам у уводном делу једног документа (који је припремила организација коју је у својим порукама помињао Колибри: European Committee for drawing up Standards in the field of Inland Navigation (CESNI) - European Standard laying down technical requirements for Inland Navigation vessels (ES-TRIN)) дефиниције врста пловних објеката.
У том делу помињу се пловила, за пловидбу по унутрашњим водама и морима.
Међу њима постоје путничка пловила (за дневна путовања или с кабинама за више од 12 особа), постоје и путничке једрилице, постоје пловила за дневна путовања (без кабина) и кабинска пловила (с кабинама за ноћење).
Постоје и пловила која остварују велике брзине (преко 40 км/сат у односу на воду)...
Да не ређам даље, нигде у тим дефиницијама се не наводе димензије или снаге мотора.
Нисам још све прочитао (документ има 516 страница) али рекао бих да се битно разликује од овог што ми имамо овде код нас.
Колико сам разумео, то су неки стандарди који би требало да буду заједнички у читавој Европи и надајмо се да ће и наша земља морати да измени своје прописе и усклади их са европским.
Уколико ја ово нисам добро разумео, било би добро да нам се Колибри опет јави - мислим да је он много боље од мене упознат с овом материјом.
Zoran T:
--- Citat: Zox 11, 01, 2018, 11:35:19 pre podne ---Да, да... Комшије су то ограничиле на 10 и 15 BT.
--- Kraj citata ---
Mozda je to neki propis iz 90-tih pa po putniku ide i cisterna nafte ali ne vise od 5t... jh
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju