The world of sailing - Svet jedrenja > Vesti iz sveta jedrenja i jedriličarstva
Nazivi za opremu i jedrenje
Zoran T:
Kit spava na povrsini vode...jedrilicu ne cuje i dešavaju se susreti...taj izraz "bastun" mi je nepoznat...sta je to...
LSI:
Баштун - косник
У бродоградњи, дрвена или шупља метална облица спреда углављена у прамац једрењака или једрилице. Служи за припињање јарбола према прамцу уз помоћ челичног ужета (лето) и разапињање троугластих прамчаних једара: једне или више пречака (летно једро или флок), олујнога једра, генове. Може бити израђен од једнога комада или од више њих (прикосник и чунац). Косник је постранце за труп везан припонама, а с доње стране летом и посртаљком. На једрењацима је закошен према горе, а на савременим је регатним крсташима водораван, с могућношћу извлачења, иако се све ређе користи.
Zoran T:
Ja ga znam kao kosnik...
Zoran T:
Hvala na informacijama...tangun ili ti bum spinakera znam(imao i koristio) ali bastun kao kosnik nisam znao...kosnici su stara stvar kod jedrenjaka a razvojem genakera na jedrilicama eto i kliznog kosnika...ili na izvlacenje ili teleskop...kad se izbaci poboljsava i do 20% efikasnost jedrenja i niz i uz vetar...
tangabravo:
Ja kako sam se 80-te g. navukao na jedrenje i pošto tada nije bilo kao danas sve što se moglo pročitati i naučiti bilo je u YU-nautici i listu KARAKA iz bratske republike i većinma naziva je bila iz DFalmacije tj. na italijanskom i samo sam sretao termin kosnik. Ranije su bili fiksirani i to većinom na jedrenjacima sa dva ili više jartbola adanas mnogo njih ugrađuje ove teleskop što je po meni zajebano zbog udara i oštećenja pramca , a čiča je napravio montažni i to sve na sajle i lakše za transport , i za popravku na pučini , a i trpi veće sile , pošto su sajle pričvršćene za pramčane bitve i za pramčani držač sidrenjaka , a leto mi netreba pošto je kao što mu ime kaže nakoso postavljen oko 5-10 stepeni u odnosu na palubu
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju