Nautika opšta... > Nautički priručnik

Upotreba GPS uređaja na vodi

<< < (7/51) > >>

Terca:
Ajd da opet pokušam:
I kad smo već kod teoretisnja, da li je iko čuo za SW ili uređaj, ploter, šta god, koji osim COG (course over ground) i SOG (speed over ground)  (i integrisano sa drugom opremom SOW- over water) prikazuje i podatak tipa "speed over route" ili "speed over waterway"...?

A evo i da probam da dodatno zagolicam maštu:
Kada smo kod orijentacije na reci, npr. od Novog sada do B. Palanke ima nekih 42km plovnog puta, to svi znaju. Koliko je to zapravo kilometara, makar po osovini plovnog puta, i kako je određena stacionaža, da li to iko zna?
Evo primera, obratite pažnju koliko je velik kilometar, 1261-1262 a koliko 1262-1263...

I onda, kad neko zaplovi za Bačku Palanku, kako on izračuna kada će da stigne? Ako zanemarino brzinu vode, jel se brže plovi na 1261 nego na 1262 km? Koliku grešku unosi GPS na ovakvoj karti?

zankiki:
Ma sada kada sam podesio opencpn da mi prikazuje mape sa onim linijama i prelazima ni ne treba mi ništa drugo, samo teoretišem...
A doduše, uvek me kopka crv da probam nešto novo, da vidim kako bi radilo.

Dve stvari nisam uspeo da namestim u OpenCpn:

1. Da mi prikazuje dubine na samoj karti, na netu sam video da može (opcija depth soundings)
2. Da li postoji opcija da se unese promena vodostaja (u navionics-ovom boating-u postoji i prilično je zgodno)

Često se šunjam i provlačim po raznim plićacima i prolazima, a čamac mi definitivno nema korito za to, pa su mi dobre karte prilično vredne.

Što se tiče tvog pitanja, ako ima 42km, onda računam da mi je prosečna brzina 7, i da mi treba 6 sati. Za 6 sati mi treba 6*3,5=21litra benzina, zato naspem 50 litara i krenem rano ujutru pa ću stići  sajkaca

zankiki:
Takođe, po gps-u bi na pređenih 42 km Dunava imao verovatno oko 40, jer svi mi malo sečemo krivine.......

STG:
Koaksijalni kabl ili usb i zasto?

zankiki:
Evo, od sinoć, sat i nešto, oblačno, kiša pada, znači ne može gore...
Brod se sa GSTAR-om nije pomerio ništa, a kada se pogleda log, vidi se samo jedno pomeranje za sat vremena i to za neki mizeriju.....
Nisam imao kako da prebacim slike sa kompa, ali sam slikao ekran... Vidi se u svakom slučaju dovoljno.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju