Nautika opšta... > Nautički priručnik

Upotreba GPS uređaja na vodi

<< < (6/51) > >>

Terca:
ONDA DALJE (iako sad već ozbiljno odstupam od želje da se ne udubljujem u objašnjavanja, nemoguće je sve to upucati na forum, raznolikim ljudima po znanjima):
Postoji dve android aplikacije OpenCpn... prva je bespaltna i nije podržana od same ekipe OpenCpn, i nema budućnost jer je pretamburana sa Linux verzije "bez dubljeg razumevanja" a ako pošaljete pitanje ka supportu OpenCpn oni vam odgovore "e pa neka vam pomogne onaj ko vam je to uvalio....", mislim da je bio i spor oko korišćenja imena jer izgleda nije sve dobro bilo zaštićeno...

Druga se plaća 10-tak dolara i na početku je razvoja, ima pred sobom perspektivu, ali o tom potom. Ako budem ikad imao vremena da to probam javiću svoje utiske.

I ONDA JOŠ DALJE: ne prave se telefoni za srpsko tržište (ni "bolji" ni "gori"), ono je suviše malo (čitaj neinteresantno) za takve stvari, a i po propisima se ne razlikuje od evropske okoline. Ono što se kod nas radi-mora raditi, lokalizuje se softver (i to onaj višeg nivoa) da biste imali menije na srpskom, bolje razumeli upotrebu, zaključavaju se parametri mreže da bi telefon jeftinije kupljen u nekom dataplanu i ostao platforma za kupovinu servisa, i eventualno se dodaju aplikacije tipa "moj telenor" i slično...

Ljuba:

--- Citat: Terca  25, 09, 2017, 12:05:05 posle podne ---I ONDA JOŠ DALJE: ne prave se telefoni za srpsko tržište (ni "bolji" ni "gori"), ono je suviše malo (čitaj neinteresantno) za takve stvari, a i po propisima se ne razlikuje od evropske okoline...

--- Kraj citata ---

Srbija je deponija za proizvode EU
http://www.politika.rs/sr/clanak/385710/Papovic-Srbija-je-deponija-za-proizvode-EU

Doduše, ovde se ne pominje tehnika ali ako se tako radi a što bi Kinezi bili bolji.

Pre 20god. bio sam u biznisu sa kompjuterskim komponentama i sećam se da je iz moje firme par ljudi otputovalo (po zadatku) u Kinu da poseti fabriku procesora gde smo iste nabavljali. Proveli su ih kroz proizvodnju a zapelo je na kontroli kvaliteta, naime procesori se proizvode u uslovima apsolutne čistoće ali se desi tu i tamo da se omane i onda na kontroli "štucaju". Nije to bilo ništa strašno, samo ponekad zabaguju ali kao takvi nisu mogli na Evropsko ili Američko tržište. E takve procesore su odvajali za tržište Istočne Evrope, Afriku itd. i nudili ih po značajno manjoj ceni.
Prosečan korisnik pripisao bi problem operativnom sistemu ili softveru, ionako tu stalno izlaze neke zakrpe i lako je problem svaliti na njih.

zankiki:
Idem večeras na čamac pa ću uključiti laptop da snima dok ja radim enterijer....

BTW, kada se recimo vozim kolima, navigacija radi odlično, koristio sam je mnogo puta i nema problema. Problem se javlja pri manjim brzinama.

BTW2, ovakve probleme sam ranije imao sa NOKIA telefonom, kao i sa 2 tableta na kojima sam probao. Bilo je manje izraženo (šetao je okolo oko 30-40 metara, ne 100), ali je problem postaoja. Zato sam bio nepoverljiv prema tabletima i telefonima.

BTW3, i sad recimo odlučim da kupim 10" tablet za brod, kako da znam da će mi GPS raditi zadovoljavajuće?

Bakara:
Da, to jeste nezgodno, ako nemas neciji tablet da probas. Mozda bi trebao da gledas na specifikacijama da GPS podrzava sto vise gps sistema.
Na Samsung Galaxy Tab S3 stoji ovako:
GPS:   Yes, with A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO

dok na nekom drugom, npr Asus Zenpad 3S 10 Z500KL pise ovako:
GPS:   Yes, GLONASS

Pretpostavljam da sto vise sistema podrzava, pre ce doci do signala i sama lokacija ce biti preciznije odredjena.

Terca:

--- Citat: zankiki  25, 09, 2017, 13:20:23 posle podne ---Idem večeras na čamac pa ću uključiti laptop da snima dok ja radim enterijer....

BTW, kada se recimo vozim kolima, navigacija radi odlično, koristio sam je mnogo puta i nema problema. Problem se javlja pri manjim brzinama.

BTW2, ovakve probleme sam ranije imao sa NOKIA telefonom, kao i sa 2 tableta na kojima sam probao. Bilo je manje izraženo (šetao je okolo oko 30-40 metara, ne 100), ali je problem postaoja. Zato sam bio nepoverljiv prema tabletima i telefonima.

BTW3, i sad recimo odlučim da kupim 10" tablet za brod, kako da znam da će mi GPS raditi zadovoljavajuće?

--- Kraj citata ---

da je neko bolje vreme i da si ponudio neki provijant, moglo se organizovati da dobiješ još neki mobilni tel., automobilsku navigaciju, noviju, i stariju sa sve eksternom antenom, npr. tablet, ili možda čak i neki ploter... pa da možeš da porediš taj jedan slučaj: šetanje pozicije u mirovanju, i to je zgodno da se stekne osećaj šta vidiš a šta ne na ekranu.

pa onda: BTW i BTW2, baš o tome sam i govorio, očigledno je da taj "corner case" nije pokriven a da je dobrano izdebagovano za vožnju automobilom, jer je prvo pitanje "za šta ti zapravo treba taj GPS".

BTW3, isto kao i kad si opremao laptop, ili si kupio nasumice pa kom opanci kom obojci, ili si pozajmio pa probao, ili si video od nekog... i onog momenta kada si bio zadovoljan, sprava ti je prirasla srcu.

Obrati paznju: nije ovde cilj da te neko navede da kupuješ tablet, daleko bilo...na primer već sam napisao da je za mene najbolja stvar što telefon (tablet) već imam (hardver je tu, fali da se svuče apk...) i da je rešenje konkurentno, (a imam i druge igračke da mogu da poredim), čak ima i prednosti, a u zavisnosti od same upotrebe ima i mana (a sve to je bilo u onom odgovoru na Nidžino pitanje "zašto bre taj android?", a i nismo svi isti, niti plovimo isto niti na istim čamcima).

A onda bi bilo dobro izbistriti temu: za šta tačno se na reci koristi GPS? Pitao bih i za more ali ovde nema puno morskih...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju