Nautika opšta... > Nautički priručnik

Upotreba GPS uređaja na vodi

<< < (26/51) > >>

broker975fx:

--- Citat: zankiki  16, 10, 2017, 21:01:15 posle podne ---Malo sam se igrao sa AIS-om i ovim dvbt2 risiverom koji imam... Zadig odradi sve lepo, instalira driver. Piše da najbolje radi sa R820T / RTL2832U, a kod mene je R820D / RTL2832P.
Ipak, driver je instaliran. Koliko sam čitao, fora je što ti ubs stikovi nemaju baš preciznu frekvenciju (greše), pa im je potrebno uneti ručno, ili automatski korekciju.

1. Instalirao sam plugin za opencpn koji ima auto calibrate opciju. Ona ništa nije uradila, doduše, piše da treba da se koristi tamo gde ima više AIS predrajnika u opsegu. Kako je jedini brod sa AIS-om (barem po https://www.vesselfinder.com ) bio u okolini Karlovaca, a ja u kući sa neodgovarajućom antenom - nije ni čudo. Verujem da bi i ta antena bila dovoljno kada se nadjem u blizini broda sa predajnikom, ostaje da se isproba na vodi.

2. Probao sam i RTL-SDR software SDRSHARP, gde je grafički prikazan prijem signala. Tu se ručno može proveriti greška - tj. korekcija frekvencije. Taj program i služi samo za to. Onda se (umesto plugina za opencpn) koristi program aisdeco2 u koji se unese frekvencjia i korekcija frekvencije i on servira podatke open cpn-u.

Za sada mi se čini da ovo može da radi. Fora je u tome što ti čipovi koji su u stiku mogu da primaju sve frekvencije, ali su software-om prilagođeni da primaju samo one na kojima su tv kanali. Zadig instalira driver koji omogućava pristup sirovim podacima koje prima, a onda drugi program (plugin za opncpn ili aisdeco2) to dekodiraju i šalju u open cpn.

Znači koristi se ili tačka 1 ili tačka 2. Tačka 1 je jednostavnija, ali je tačka 2 zanimljivija.

Sada samo ostaje isprobati na nekom mestu gde postoji AIS aktivnost. Ne znam samo da li će ova mala antena biti dovoljna, ali verujem da bi trebalo da radi u blizini izvora signala.

--- Kraj citata ---

Posto si postao strucnjak, jedno pitanje da li kalibraciju mogu u raditi u SDR# tako sto odem na frekvenciju recimo neke stanice za koju sigurno znam da je na 92.05 pa uvelicam grafik i rucno odradim postavku na vrh talasa i onda dobijem onaj kako se vec zove broj za korekciju. Jel to moze tako?

zankiki:
Mislim da ti to nije najbolja opcija, probao sam i ja tako, ali nije radilo. Mora mnogo precizno da se podesi.
Radio frekvencija je mnogo široka i jaka, teško je tu naći vrh.

Najbolje ti je kad budeš na brodu ili negde gde hvataš AIS signal da uključiš SDR SHARP i videćeš one žute linijice, tačno kako je prikazano na onom sajtu što si slao link. Onda malo radiš korekciju dok se ne nadju tačno na pravoj frekvenciji.

Kad radiš u SDR SHARP-u obavezno koristi zoom da bi precizno namestio odstupanje. Kad jednom to uspeš da pronađeš koliko je (kao i opcija grain, čačkaj i nju dok ne dobiješ što jasnije crtice), ubaciš u aisdeco2 i završio si zauvek sa cimanjem.

Ja sam to uspeo da dobijem sa koaksijelnim kabelom umesto antene, a brod čiji sam signal hvatao bio je 1.5km daleko, a ostrvo i šuma izmedju nas...

Terca:
Ajd da prijavim i da je stigao dvbt kinez, izašao 8,38$ , juče od kuće podignut ais i radi kao da je 83$ (ona varijanta od ranije, S10 lenovo mali netbuk, linux-navigatrix, opencpn, i rtl-sdr plugin, antena model "oljušten koaksijalac"). Kalibracija je pipava ali sam insistirao na tom pluginu da ne bih morao da teram jedan pa drugi pa treći sw posebno.

mossi:
Nisam baš pratio temu, pa bih ipak postavio pitanjce?

Ima li AIS za mobilne telefone, ne softwersko rešenje kao aplikacija marine trafic nego naš pravi AIS sa nekim USB gadgetom za mobilni?
Naravno poenta je u jeftino, a da radi.  JFAOITHAJFA

zankiki:
Nisam čuo za tako nešto.

Terca, kako si uspeo da nateraš rtl-sdr plugin da radi? Meni nije hteo ni na winxp ni na win7. Jeste da je najbolje rešenje, ali ni na jednom od 3 kompa na kome sam probao nije hteo raditi....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju